Foto: Printscreen; Danilo Krivokapić i Zlatko Petrović

Postavljanje više od 8.000 kamera uz korišćenje softvera za prepoznavanje lica može da bude korisno policiji, ali postoji ogromna mogućnost zloupotrebe , naveli su gosti jutarnjeg programa “Probudi se” na TV Nova S.

Danilo Krivokapić iz Šer fondacije naveo je da uz 8.000 kamera teško možemo da zaštitimo našu privatnost.

„Zanimljivo je da naša i mnoge druge države pokušavaju tehnologiju da koiste za rešavanje najrazličitijih problema, a vrlo često tehnologija nema mogućnost da reši društvene probleme. Kada govorimo o projektu ‘sigurno društvo’ najavljeno je instaliranje više od 8.000 kamera, korišćenje softvera za prepoznavanje lica, dakle pokrivanje čtavog grada i praćenje svh zarad interesa opšte bezbednosti. To je po meni problematično“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da ne vidi koji to problem ovako jedna skupa tehnologija rešava, te da mu nije jasno zašto je u Beogradu nepohodno da se uvede ovoliko kamera i da se svi ljudi nadziru.

Krivokapić je naveo da ovaj najavljeni sistem bi mogao da omogući da se otkrije gde se u neki pojedinac kretao u poslednjih mesec dana.

Upitan da li može da bude opravdano uvođenje toliko kamera Zlatko Petrović iz Službe poverenika za zaštitu podataka o ličnosti kaže to su stvari koje treba proceniti.

„MUP ima pravni osnov da snima na javnim mestima, da postavlja kamere. Sa druge strane, poverenik se oglašavao povodom najava uvođenja nove tehnologije za prepoznavanje lica. Utvrđeno je da to je nije uvedeno, da se planira. Pre puštanja u rad neophodno je proceniti rizik. Pitanje je da li je 8.000 kamera mnogo ili malo na teritoriji Srbije. To podrazumeva kamere koje su fiksirane i bodi kamere koje policajci nose i tako dalje“, navodi Petrović.

On kaže da svako uvođenje novih tehnologija treba da prođe kroz postupak suptilnog razmatranja rizika po privatnost svakog građanina.

„Koristi koje policija dobija su velike, ali rađaju rizik praktično potpune kontrole jednog društva. Trenutno ne postoji potpuni pravni osnov za uvođenje takve tehnologije o čemu je poverenik obavestio MUP. Verovatno slede izmene zakona, koji omogućavaju uvođenje takve tehnologije“, rekao je Petrović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare