Pošta Srbije predstavila je danas izdanja prigodnih poštanskih maraka "Srbija–Slovenija: Naši velikani", posvećena trojici slovenačkih naučnika koji su svojim delima uticali na istoriju srpskog naroda.

Izdanje prigodnih poštanskih maraka „Srbija-Slovenija: Naši velikani“ objavljeno je u čast tri jubileja – 270 godina od rođenja slovenačkog matematičara i artiljerijskog oficira Jurija Vege, koji je doprineo da Beograd bude oslobođen od Turaka 1788. godine, 155 godina od prijema lingviste srpskog i slovenačkog jezika Franca Miklošiča u Srpsko učeno društvo i 155 godina od rođenja slovenačkog hemičara Frederika Pregla, dobitnika Nobelove nagrade, rečeno je na predstavljanju u Muzeju Pošte Srbije.

Konzulka Slovenije u Srbiji Kristina Kliner rekla je da su dela tri Slovenca, kojima se odaje počast prigodnim poštanskim markama, ostavila neizbrisiv trag na ovim prostorima.

„Inicijativa Pošte Srbije predstavlja svedočanstvo o trajnim kulturnim vezama između naša dva naroda. U oblasti kulturne diplomatije takve inicijative igraju ključnu ulogu u podsticanju međusobnog razumevanja i poštovanja, prevazileze granice, prikazujući zajedničko nasleđe koje nas ujedinjuje“, istakla je ona.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević kazao je da Srbiju i Sloveniju povezuju istorija i kultura.

„Bilo je logično da velikane koji su povezali dve zemje i ostavili traga u Srbiji budu na edicijama poštanske marke“, rekao je on.

Đorđević očekuje da će objavljivanje ovih prigodnih maraka imati odjeka i u Slovenjiji, jer su, kako je naglasio, odabrane ličnosti koje su bile značajne u istoriji te zemlje, ali i Srbije.
On je najavio i da će Pošta Srbije štampati redizajniranu poštansku marku koja je u Jugoslaviji objavljena 1967. godine, a koja je bila posvećena Svetskoj izložbi u kanadskom gradu Montrealu.

„Ona će biti u službenoj upotrebi od 1. marta i sve do kraja Expo izložbe u Beogradu 2027. godine. Takođe, sve međunarodne pošiljke, imaće umesto žiga tu markicu, jer želimo da promovišemo ovaj veliki događaj“, rekao je Đorđević.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar