Foto:EPA-EFE/MARTA PEREZ

Poslednjih dana u laboratoriji "Vatreno oko" u Kliničkom centru Srbije uradi se tri puta više testova, nego pre samo mesec dana, navodi za RTS direktorka laboratorije Snežana Jovanović. Ona je navela i da očekuje pogoršanje epidemiološke situacije.

Snežana Jovanović je navela da je tokom jula i avgusta došlo do značajnog procenta povećanja pozitivnosti – povećan je broj uzoraka i za pi-si-ar i za antigensko testiranje.

„Poslednjih dana u laboratoriju ‘Vatreno oko’ uradimo pet do šest ploča, što znači 500, 600 uzoraka dnevno, to su uzorci za pi-si-ar testiranje. Dnevno bude i između 400 i 500 antigenskih testova, što znači da smo u prvoj polovini avgusta obradili par hiljada testova od kojih je 24 do 25 procenata bilo pozitivno, a procenat pozitivnosti antigenskih testova su u odnosu na prethodni period kada je bio 1,2 i 1,6 recimo u maju sada povećao na 11 procenata“, navodi Jovanovićeva.

Prema njenim rečima ovo naglo povećanje pozitivnosti povezano je sa trenutno cirkulišućim varijantama i podvarijantama omikrona.

„U novembru 2021. pojavio se omikron, pa je bio stelt, zatim BA.1, BA.2 koji su bili dominantni do nedavno. U maju i junu je dominirala BA.2 varijanta omikrona, a sada po nekim podacima to je BA.5“, navodi Jovanovićeva.

Ukazuje da svaki novi virus koji ima varijante i podvarijante se ili lakše i brže razmnožava u odnosu na druge varijante, pa se zbog toga lakše prenosi ili ima genetske promene koje mu omogućavaju to isto.

„Najverovatnije prema nekim studijama da se kod BA.5 radi o genetskim promenama koje omogućavaju da se lakše i brže prenosi u smislu da izbegne izbegne imunski odgovor domaćina koji je nastao ili vakcinisanjem ili prirodnom infekcijom“, objašnjava Jovanovićeva.

Navodi da očekuje pogoršanje epidemijske situacije.

„Jer su ljudi bili na godišnjim odmorima, đaci se vraćaju u klupe, počinju fakulteti“, navodi ona za RTS.

Upitana o merama navodi da je ona za to da se one mere koje su uvedene u zdravstvenim ustanovama poštuju, a to su – zabrana poseta i obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama.

***

BONUS VIDEO – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Radovanović: Zašto treba da se vakcinišete iako opet možete da se zarazite

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar