Foto: Printscreen/YouTube/RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno - Zvanični kanal

“Razgovarala sam sa profesorom Džodićem u nekada njegovom kabinetu na Institutu za onkologij. Pretvarala sam se da je to uobičajen intervju. I on i ja smo znali da je teško bolestan. Bio je veliki stručnjak, veliki hirurg sa saosećanjem za svakog svog pacijenta. Tih nenametljiv dobar čovek koji je uvek hteo da pomogne i uteši. Njega danas žale svi njegovi pacijenti kojima je spasao život”, rekla je Mira Adanja Polak za Nova.rs.

Prof. dr Radan Džodić preminuo je u 68. godini u Beogradu, posle duge i teške bolesti. Čuveni hirurg spasio je hiljade života, a o kontaktu sa svojim pacijentima, karijeri i opakoj bolesti govorio je u martu ove godine u ekskluzivnom intervjuu kod novinarke Mire Adanje Polak, koji je ujedno bio i njegov poslednji.

“Razgovarala sam sa profesorom Džodićem u nekada njegovom kabinetu na Institutu za onkologij. Pretvarala sam se da je to uobičajen intervju. I on i ja smo znali da je teško bolestan. Bio je veliki stručnjak, veliki hirurg sa saosećanjem za svakog svog pacijenta. Tih nenametljiv dobar čovek koji je uvek hteo da pomogne i uteši. Njega danas žale svi njegovi pacijenti kojima je spasao život”, rekla je Polak za Nova.rs.

Mira Adanja Polak Foto: Goran Srdanov

Dždić je prošle godine je otišao u penziju sa pozicije direktora Instituta za onkologiju i radiologiju u Srbije, a bio je i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Na samom početku razgovora sa Mirom govorio je šta je najvažnije za jednog pacijenta koji boluje od najteže bolesti, i o momentu kada pacijent uđe u njegov kabinet.

“Kad pacijent gleda u mene, tako i ja gledam u pacijenta, ne u tu hrpu papira. Najpre napravimo kontakt, ja se predstavim, a onda ide pregled. Pregled je ključni u odluci šta je najbolje za dotičnog, potencijalnog bolesnika ili bolesnika. Kada napravite adekvatan pregled, onda gledate potrebne informacije, snimke, analize, i na kraju imate preporuku, koja mora da bude najbolja za tog pacijenta. Ako ne napravite dobru preporuku postoji rizik da pacijent izgubi puno vremena i da izgubi glavu. Pritom, ne mogu da naglasim koliko je važan kontakt sa pacijentom da on shvati da vi znate da mu pomognete i da hoćete da mu pomognete”, rekao je tada lekar. Ceo intervju možete pogledati u videu, a prema Mirinim rečima u znak sećanja biće repriziran i na RTS-u.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

#related-news_1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare