Poslednji Drčelin intervju: „Za demokratiju moramo da se izborimo sami“

Društvo 19. jun. 202219:13 > 19:18
Podeli:
Stojan Drčelić Foto: Nova.rs

Sankcije Rusiji, neminovnost novih izbora u Beogradu, razgovor Đilas-Vučić, ali i stanje demokratije u Srbiji, bile su teme o kojima je Stojan Drčelić, glavni urednik novina "Nova" koji je preminuo danas u 59. godini u Beogradu, govorio u poslednjem velikom intervjuu, koji je dao Filipu Švarmu, glavnom uredniku nedeljnika "Vreme".

O izborima, SPS, i sankcijama Rusiji

„Očekujem da će Vučić raspisati beogradske izbore u decembru, mislim da je tu odluku već doneo“, rekao je Drčelić.

Komentarišući dalje priču o vanrednim izborima, Drčelić je rekao:

"Nekako mislim da će SPS na ovaj ili onaj način biti u Vladi. Vučić nema zahvalnijeg i vernijeg saradnika od Dačića. Pitanje je u personalnom smislu šta će biti. Vučić da je imao većinu u Beogradu, on bi to na sva zvona objavio. Mislim da nije inteligentno da pravi angžman sa proruskim strankama. Kad formira Vladu ipak će morati da uvede sankcije Rusiji", rekao je Drčelić.

Smatrao je da će Dačić i socijalisti, kao i da bi bilo jako loše da "preplivala" na opozicionu stranu.

"Ta koalicija treba da ode jednog dana zajedno", rekao je on.

Rat u Ukrajini, ispiranje mozga Putinom

"Sve se promenilo ovih dana zbog rata u Ukrajini. Sad je situacija ta da Vučić mora tražiti način da ima većinu u parlamentu i mora tražiti konsenzus za ono što ga čeka. One su, naravno, simbolički čin, ali ipak...".

"Mislim da njegovo (Vučićevo) biračko telo može da napravi otklon od Rusije. Kad bi Putin nekim čudom napao Srbiju, pola stanovništva bi ga dočekalo sa cvećem. To jeste pitanje svih pitanja. Pokušaj odvajanja Rusije od Putina - da kažemo volimo Rusiju ali ne Putina - u ovim okolnostima će to biti "centrifuga", kao što je bilo pranje mozga Putinom. Neće to ići lako, biće tu otpora, ali Vučić neće imati problem da zaokret napravi. Njemu je ovo drugi mandat, moraće na kraju ipak da ode sa čela stranke...", rekao je Drčelić.

Stojan Drčelić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

"Egzistencijalno će biti ugrožen i moraće da uvede sankcije. Zato su ga i čekali, da završi izbore, imaš legitimitet, za sve se pitaš, ne možeš doveka da se braniš da je to tehnička vlada. Sačekaće ga do kraja leta i nova vlada će morati da uvede sankcije".

"Sami da se izborimo"

"Da li je moguće napraviti otklon od Rusije a ne promeniti način vladanja u Srbiji? S jedne strane, Evropi je potpuno nebitno šta se dešava u Srbiji. Ja sam uvek mislio da treba za demokratiju da se izborimo sami. Neće to u Srbiji, ti pritisci, dati rezultata, ako se Srbija sama ne demokratizuje. Ako ne budemo baštinili evropske vrednosti - u javnom životu, u medijima, u pravosuđu, nema nipta od toga. Mi smo jedna najkorumpiranijih država u svetu".

Rekao je da veruje da će evropska opozicija podržati Vučićevu odluku o sankcijama.

KOMPLETAN INTERVJU POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

 

 

 

Komentari

Vaš komentar