Posle vanrednog stanja cena maski može i iznad 120 dinara

Podeli:
Foto:EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Obične maske po 120 dinara, epidemiološke za 200 i par rukavica za 40 dinara maksimalne su cene po kojima apoteke trenutno smeju da ih prodaju. Ukidanjem vanrednog stanja, ukidaju se i limitirane cene. Iako može da se očekuje da bi to značilo poskupljenje maski i drugih zaštitnih sredstava, u apotekama uveravaju da do toga neće doći.

Proteklih dana, sa popuštanjem mera vezanim za borbu protiv koronavirusa, otvaranjem pijaca, pa kafića i restorana, a naročito sa najavom ukidanja vanrednog stanja, primetno je sve više ljudi bez maski, ne samo na ulicama, već i u prodavnicama i drugim zatvornim prostorima.

I sagovornica portala Nova.rs, rukovodilac marketinga u „Galen pharm“ apotekama, Zorica Bašutko, potvrđuje da se, u poslednjih nekoliko dana, beleži blagi pad prodaje maski i rukavica.

„Ali, s obzirom da se očekuje ukidanje policijskog časa i veća cirkulacija ljudi, s pretpostavkom da će nošenje maski i rukavica biti obavezno, smatramo da će se prodaja ponovo povećati“, kaže Zorica Bašutko za Nova.rs.

Na pitanje da li nas uskoro očekuju skuplje maske i rukavice, jasno odgovara da – ne.

„Ne očekuje se porast cena maski i rukavica po ukidanju vanrednog stanja“, kaže za Nova.rs Zorica Bašutko.

U apotekama u Beogradu, različitih apotekarskih lanaca, ističu da maski ima dovoljno. Na snazi je i ograničenje da jedna osoba može da kupi maksimum 10 maski.

Trenutno, maske u apotekama mogu da se pazare po raznolikim cenama, već u zavisnosi od apoteke i od konkretnog proizvođača.

Tako „Galenikine“  obične maske u apotekama u Beogradu mogu da se nađu za 75 dinara, dok se najčešće cena kreće oko 100 dinara za komad. Rukavice, pak, umeju svojom cenom i da „probiju“ određenu cenu, pa se pojedine vrste kvalitetnijih jednokratnih rukavica prodaju i po 50 dinara za par, ali mogu da se nađu i za osam dinara po komadu, tj. 16 dinara za par.

Za rukavice se i lakše snaći, pa ih tako u specijalizovanim prodavnicama ima i po daleko pristupačnijim cenama. Najjeftinije je pakovanje od 100 komada tankih običnih rukavica za 87 dinara po paketu, koliko je ponuda jednog specijalizovanog lanca prodavnica za rad u kući. Ima i onih kvalitetnih, gde je cena paketa od 100 komada bliža 1.000 dinara.

Inače, i epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da bi trebalo podržati dalje ograničenje cene zaštitne opreme.

“Slažem se da neko vreme treba definisati, koje možemo da preporučimo, da to bude ograničena cena makar kolika je bila ili niža”, rekao je Kon.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla da se nošenje maski preporučuje u zatvorenom prostoru i da to mogu da budu i pamučne maske koje se šiju i mogu da se peru.

Za ostale zvanične informacije danas smo ostali uskraćeni.

Očigledno se čeka da Skupština definitivno izglasa ukidanje vanrednog stanja i uredbe koja se odnosi na ograničavanje cena zaštitne opreme. Kako je sam naziv ovog podzakonskog akta „Uredba o ograničavanju maloprodajne cene zaštitnih sredstava za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-COV-2“, za očekivati je da prestankom vanrednog stanja – prestaje i važenje uredbe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar