Foto:EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Koronavirus će u Srbiji sve više slabiti i gotovo je izvesno da će za nekoliko nedelja postupno nestati i samo se sporadično pojavljivati, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Na pitanje novinara kako komentariše to što se apeluje na građane da i dalje koriste zaštitnu opremu i da će po ukidanju vanrednog stanja biti ukinuto ograničenje maksimalne cene maske od 120 dinara i rukavica od 40 dinara i da građani kada počnu da rade neće moći mesečno da izdvoje oko 100 evra da bi kupovali zaštitnu opremu ako hoće redovno da je menjaju i da li smatra da bi država trebalo i dalje da ograniči tu cenu, Kon je rekao da je to tačno i da bi to podržao kao član Kriznog štaba.

„To jeste bitno, da ne bude skuplje za čoveka koji je, inače, prinuđen da vodi računa o svakom dinaru. Korišćenje zaštitne opreme je korisno u ovom periodu“.

Ipak, napomenuo je da će virus sve više slabiti i da će se tako menjati i potreba za zaštitnom opremom.

„Slažem se da neko vreme treba definisati, koje možemo da preporučimo, da to bude ograničena cena makar kolika je bila ili niža“, dodao je Kon.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla da se nošenje maski preporučuje u zatvorenom prostoru i da to mogu da budu i pamučne maske koje se šiju i mogu da se peru.

Pročitajte još:

Što se tiče nošenja rukavica, ona kaže da je njihov preventivni značaj ograničen i da više ima psihološki karakter i da ne mogu da zamene pranje ruku.

Tako da se nošenje rukavica sa stručnog apekta ne zahteva, ali da se na primer nošenje rukavica preporučuje u prevozu zato što posle ne mogu odmah da se operu ruke, navela je ona.

„U svim drugim situacijama, ako možete odmah da operete ruke to je bolja mera prevencije od nošenja rukavica“, rekla je Kisić Tepavčević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare