Mataruška Banja 01 - Gerontološki centar
Foto: Nova.rs

Posle pisanja našeg portala da u kragujevačkom Gerontološkom centru korisnike zaražene koronavirusom leče lekari iz te ustanove, kao i da za kiseoničnu terapiju imaju samo dva koncentratora kiseonika, vd direktora Kliničkog centra u tom gradu dr Predrag Sazdanović, danas je agenciji Beta izjavio da će ta ustanova "poslati četiri koncentratora u Gerontološki centar". Time su potvrđena saznanja do kojih je došao naš portal, da u Domu za stare ima zaraženih korisnika sa teškom kliničkom slikom, čije zdravstveno stanje zahteva lečenje kiseonikom.

Portal Nova.rs objavio je da u Gerontološkom centru ima zaraženih korisnika sa teškom kliničkom slikom izazvanom simptomima korona virusa o kojima u ograničenim uslovima, brinu lekari i drugo medicinsko osoblje iz Doma za stare.

Naši sagovornici, čiji identitet smo iz razumljivih razloga želeli da zaštitimo, opisali su nam da se zdravsteno stanje skoro 20 korisnika, za koje sumnjaju da su zaraženi koronavirusom, u veoma kratkom roku, iz stabilnog, razvilo u „teško i kritično“. Oni su nam potvrdili da korisnike u takvom stadijumu bolesti nisu upućivali u Klinički centar, već da su ih i dalje lečili u samoj ustanovi.

Prema njihovim rečima, prijem korisnika u Klinički centar „ograničio“ je vd direktora KC Predrag Sazdanović, još prilikom prve pojave zaraženih korisnika u Domu, do koje je došlo polovinom oktobra.
Kako su nam pojasnili, tada je Sazdanović dao obrazloženje da se lakši slučajevi leče u samom Domu, a da će teži biti hospitalizovani u Kliničkom centru.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Međutim, naši sagovornici ističu, da je u prvom talasu u oktobru, tako i bilo, ali da u poslednjih nekoliko dana „teške slučajeve“ leče sami u Domu. Zaposleni su nam posvedočili, da je poslednnjih dana klinička slika „uznapredovala“ kod korisnika za koje se sumnja da su kovid pozitivni, ali da niko do njih nije hospitalizovan u Kliničkom centru. Naši sagovornici su izjavili da sve ‘’teške slučajeve’’, čak i one za koje je potrebna kiseonična potpora, leče u samom Domu, uz ograničene kapacitete .

Oni su pojasnili da su bili primorani da pacijentima svakodnevno mere saturaciju, te da su na osnovu dobijenih rezultata, kiseonik davali isključivo najugroženijim korisnicima.

Saznanja o teškoj situaciji u Gerontološkom centru do kojih je došao naš portal, danas je na svojevrstan način potvrdio i prvi čovek Kliničkog centra dr Predag Sazdanović, koji je agenciji Beta izjavio da će ta ustanova „poslati četiri koncentratora kiseonika Gerontološkom centru“. Ujedno, Klinički centar, danas se oglasio i saopštenjem u kojem je naše izveštavanje o trenutnoj situaciji u Gerontološkom centru okarakterisao kao „isključivu nameru da uznemirimo korisnike Doma, njihove porodice i celokupnu javnost Kragujevca“. U saopštenju koje je potpisao vd direktora KC Predrag
Sazdanović, navodi se da smo objavili „neistinite, neproverene i neozbiljne informacije“.

Portal Nova.rs stoji iza svake napisane reči i smtra da je ovakav odgovor direktora Sazdanovića, pokušaj da zamenom teza, u javnosti stvori sliku da je naše izveštavanje usmereno ka uznemiravanju javnosti.

Zbog toga otvoreno pitamo dr Sazdanovića, zbog čega je tek posle našeg pisanja uputio „pomoć Gerontološkom centru u vidu koncentratora za kiseonik“, ukoliko su, kako je izjavio, naše informacije
bile neistinite. Zbog čega Gerontološki centar neophodne koncentratore nije dobio ranije, pitamo dr Sazdanovića.

Ističemo da naš portal ne želi da uznemirava javnost, već naprotiv da iznese istinite činjenice, koje u ovom talasu pandemije, ustanove zdravstvene i socijalne zaštite pokušavaju da maskiraju i sakriju.
Dodajemo da smo pre objavljivanja teksta, odgovore i komentar na naša saznanja, zatražili od direktora obe ustanove i dali im mogunost da na otvoren i transparentan način upoznaju javnost sa epidemiološkom situacijom u Gerontološkom centru.

Od Kliničkog centra dobili smo uopšten odgovor u kome je navedeno da ta ustanova hospitalizuje „srednje teške i teške pacijente iz Gerontološkog centra, te da ih po izlečenju vraća u matičnu
ustanovu“, što smo u našem tekstu i objavili, dok se iz Gerontološkog centra nisu ni oglasili na naš mejl..

Sada za obe ustanove postavljamo otvoreno pitanje i poziv, da celokupnu javnost Srbije obaveste o ukupnom broju zaraženih među korisnicima i zaposlenima, kao i o broju preminulih u Gerontološkom
centru u poslednjih nedelju dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar