Foto:Discover Serbia

Ekološka flota organizacije Discover Serbia u nesvakidašnjoj akciji zaplovila ja vodama oko Kupinika i istoimenog utvrđenja. Time je evocirana uspomena na plovidbu Obedskom barom u doba Brankovića i života na tvrđavi Kupinik. Podsetimo, bilo je to pre pet vekova!

Period izuzetno visokog vodostaja na Obedskoj bari prouzrokovao je prirodni fenomen punjenja depresija vodom koje su postale staništa kolonija ptica.

Foto:Discover Serbia

Voda koja je napunila depresije, donela je i plutajući otpad, a to je bio signal da Ekološka flota hitno interveniše. Razlog tome je činjenica da je Obedska bara prvo zaštićeno dobro u Evropi, što je dodatni razlog da bude potpuno čista a smim tim dobro stanište za floru i faunu.

Foto:Discover Serbia

Ovu hitnu akciju inicirala je ekološka organizacija Discover Serbia uz podršku volontera. Za samo nekoliko dana, okupilo se više od 200 učesnika-dobrovoljaca.

Odgovorni upravljač područja, Javno Preduzeće Vojvodinašume, stavilo je na raspolaganje sve raspoložive resurse i doprinelo da akcija bude izuzetno uspešna.

Foto:Discover Serbia

Rezultati za nevericu

U akciji čišćenja SRP Obedska bara, prikupljeno je i na reciklažu poslato više od dve tone otpada prikupljenog, uglavnom, uz rubove rezervata koji gravitira selu Kupinovo a pored putnog pravca Obrež – Kupinovo.

Foto:Discover Serbia

Izuzetno zadovoljstvo organizatora

Diplomirani inženjer šumarstva, Vladimir Pavlović – predsednik udruženja Discover Serbia, izjavio je ovom prilikom da je sprovedena akcija ispunila sva očekivanja organizatora, i da su svi učesnici presrećni postignutim rezultatima i izgledom rezervata. Ovakve i slične akcije će se, svakako, nastaviti, kako bi sva prirodna dobra Srbije bila čista i sijala punim sjajem. Za dobrobit svih nas, a na prvom mestu naše dece.

PROČITAJTE JOŠ

Ivana Lozjanin, referent za zaštićena područja u JP Vojvodinašume, u specijalnom rezervatu prirode Obedska bara, naglasila je značaj saradnje sa udruženjem Discover Serbija, sa kojim se realizovala ova ekološka akcija i timom volontera.

Foto:Discover Serbia

Gospođa Lozjanin iskoristila je priliku da naglasi da je ovo najveća organizovana akcija na ovim prostorima ikada, tako da su ona i svi zaposleni u Vojvodinašumama izuzetno ponosni na tu činjenicu. To je samo podsticaj da se ovakve i slične akcije održavaju i ubuduće. Ne samo kaо asocijacija na doba Brankovica kao istorijskog perioda, već i na druge kulturno istorijske događaje i akcije revitalizacije na ovom području.

Foto:Discover Serbia

Nesvakidašnje aktivnosti na vodi

Na području rezervata aktivisti su sproveli dve vrste akcija: bile su to aktivnosti na uklanjanju kabastog smeća koje je tu dospelu usled visokog vodostaja reke, dok je druga bila ekološka
flota. U tom delu stručna lica udruženja Discover Serbia su izašli na vodu sa čamcima svoje ekološke flote. Tom prilikom, sa vode su očišćeni ostaci smeća koji su se zadržali na rubovima
šuma.

BONUS VIDEO Ekološka katastrofa na levoj obali Dunava: Meštani Krnjače žive godinama u fekalijama i smradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar