Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Našoj redakciji javila se Beograđanka M.Š. koja, nakon što je dobila pozitivan rezultat testa na koronu, sada ne zna kako da izađe iz začaranog kruga i kontrolnim testom dokaže da više nije zaražena. Tvrdi da je bez ikakvog pregleda i kontrolnog testa dobila potvrdu o prestanku izolacije, a da se nikoga nije ticalo da li će ona nekoga zaraziti u ovo vreme punih bolnica i nategnutog kapaciteta našeg zdravstvenog sistema.

Sve je počelo kada se 26. oktobra naša čitateljka testirala na koronu u KBC Bežanijska kosa i dobila pozitivan rezultat. Ona je imala sve simptome koronavirusa – temperaturu, malaksalost i gubitak čula mirisa. Na sreću, njen muž i sin bili su negativni, ali se odvojila od njih kako ih ne bi zarazila.

Peripetije nastaju kada je poželela da testom potvrdi da više nije kovid pozitivna.

„Nakon odlaska u kovid ambulantu u Zemunu, gde sam čekala red sat i po vremena, rekli su mi da kontrolni test treba da uradim u ambulanti na Avijatičarskom trgu i da se tamo zakazuje. Na ulazu sam zatekla natpis ‘kontrolni bris – test’ i broj telefona. Nakon poziva zakazan mi je termin, napomenula sam da još zvanično nije isteklo 14 dana od pozitivnog testa, rekli su mi da nema problema i da dođem sutra“, priča nam sagovornica svoje nevolje sa koronavirusom.

Kada je jutros stigla, u redu je zatekla 30-40 ljudi, sve sa istim ciljem – negativan test na koronu. Međutim, poput nekog bizarnog skeča u maniru Pajtonovaca, dogodilo se nešto potpuno drugačije.

Foto: Privatna arhiva

„Svi su korona pozitivni i dolaze da se iskontrolišu, da urade test. Međutim, kad su se vrata otvorila žena počinje da zove ljude unutra, a iz ambulante pacijenti izlaze krsteći se – po gestikulaciji vidim da nešto nije u redu. Dolazim na red da uđem i vidim jedan šalter, ne postoji nikakav pregled, ništa, nema bilo kakvog kontakta sa nama. Jedino pitanje koje se postavlja je „vaše ime i prezime“. Ona to upisuje na neki papir na kojem piše ‘Potvrda o prestanku izolacije bolesnika sa covid 19’. ‘Pacijentu tom i tom prestaju mere izolacije u skladu sa kriterijumima za prestanak izolacije’. Ja pitam, ‘a čekajte, hoće li nas neko pregledati, mi se vraćamo normalnom životu?’ Odgovaraju mi da se posle 14 dana svi smatramo negativnim. Ja je pitam ‘da li su svesni da je ovo glupost’, a ona klima glavom“, prepričava nam Beograđanka ovu filmsku scenu.

Foto: Privatna arhiva

Bilo je i onih koji su se žešće pobunili.

„Jedna žena je povikala da ne može da se vrati na posao bez negativnog PCR testa i da ne zna šta da radi. Na to stiže odgovor da je poslodavac u obavezi da joj plati PCR po ličnom zahtevu“, prepričava nam muke svojih saputnika iz reda.

Naša sagovornica je iz reda otišla bez ikakvog pregleda. Tvrdi da je niko nije poslušao niti pogledao bilo kakve analize krvi. Zabrinuta je, a pride će morati sama da plati PCR test kako bi se njeno dete vratilo u vrtić. U toj privatnoj ustanovi napomenuli su joj da dete ne bi trebalo da se vraća u kolektiv bez njenog negativnog PCR testa.

„Oni su se ogradili, to je potvrda o završetku izolacije, a ne potvrda da smo negativni. Oni sada puštaju da živimo neki normalan život i da možda zarazimo nekoga, a žale se da su pune bolnice“, zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare