Narodni poslanik Đorđe Miketić iz grupe "Zajedno", koji je priveden tokom jučerašnjeg protesta na Šodrošu, izjavio je da su policajci tokom jučerašnjeg protesta imali naređenje da vrše torturu nad građanima, kao i da niko od njih nije imao tag sa prezimenom, niti značku sa brojem, što nije bilo po zakonu.

Podsetimo, sukob policije i aktivista na novosadskom Šodrošu završen je sa više povređenih građana i privođenjem aktivista.

„Policija je očigledno imala nameru da izoluje neke aktiviste, da ih uvuče, da ih hapsi, i to nije prvi put. I proteklih dana se tako nešto dešavalo. Naši aktivisti i članovi stranke „Zajedno“ u Novom Sadu su privedeni, hapšeni i batinani. Mi smo bili tu nekoliko nas i pokušavali smo da  smirimo situaciju. Problem je bio što je žandarmerija u punoj opremi bila bez tagova bez imena, i broja znački. To nije po zakonu. Evidentno je da su se spremili za torturu nad građanima“, istakao je Miketić za N1.

Navodi da je u jednom trenutku priveden, i prema njemu je policija korektno postupala.

„Međutim, ja sam različit od drugih, jer kada su ustanovili da sam narodni poslanik, imao sam poseban tretman. Drugi su ljudi odvedeni na politička suđenja, imamo našeg člana koji je imao lažne svedoke i doveli su neke policajce koji su svedočili protiv njega za neka dela koja nije uradio, bez prava na poziv, bez prava na advokata“, kazao je Miketić.

Dodaje da je ovo samo jedan u nizu primera policijske represije u Novom Sadu. Kaže da nakon što je priveden, nije se pozvao na poslanički imunitet.

„Mislim da ulazimo u fazu velike policijske represije. Građani toga treba da budu svesni, a mi kao narodni poslanici iz stranke „Zajedno ćemo uvek biti tu da pomognemo“, poručuje sagovornik N1.

Podseća na brutalne slike koje su juče obeležile protest na Šodrošu, „torture nad devojkama i aktivistima“.

„To je bila akcija policije u kojoj zbog kamera nisu vadili pendreke, ali su bili spremni na sve i svašta“, napomenuo je Miketić.

PROČITAJTE JOŠ:

Smatra da se ovde uopšte ne radi o mostu, već se radi o kompletnom projektu „Novi Sad na vodi“.

„Šodroš, Nasip, Kamenička ada, sve to treba da se izbetonira. A sam ovaj most nema građevinsku dozvolu.  Sve to treba da se izbetonira. Mi smo kao građani iscrpli sve metode institucionalne borbe. Pisane su primedbe, njih 10 ili 11 hiljada su građani napisali. Ukljjučivali su se u javnu raspravu i bili su odbačeni ili ismevani“, kaže on.

Ukazuje da nije cilj protesta da se aktivisti biju sa policijom, već da se kroz institucionalnu borbu napravi nezavisna komisija od straučnjaka, „da se stave dokumenta na sto i da se napravi nova javna rasprava“.

„Most Novom Sadu svakako da treba, ali gde i po kojoj ceni, o tome moramo da razgovaramo. aj glas moraju da da daju stručnjaci i građani“, zaključio je Miketić.

BONUS VIDEO: Prilikom intervencije policije povređena aktivistkinja na Šodrošu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar