"U poslenjih godinu i po dana, a nakon višegodišnjih protesta, u Boru više nema zagađenja sumpor dioksidom, taj problem je rešen. Ali prema izveštaju Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru, poslednja četiri meseca u vazduhu u našem gradu se nalaze teški metali, arsen i kadmijum i to 45 puta više od godišnjih vrednosti", izjavila je za N1 narodna poslanica SSP Irena Živković.

„Ovi teški metali su direktni uzročnici karcinoma. I „Batut“ je je u svojoj studiji iz 2019. godine upozorio na to i naveo da moraju da se preduzmu hitne mere. Ziđin kao i svi predstavnici vlasti obraćaju se građanima ili poluistinama ili neistinama. Ministarka Irena Vujović kaže da je u Boru rešen problem zagađenja, a to tvrdi i lokalna vlast. Mi na Domu zdravlja imamo ekran na kojoj se vide vrednosti vazduha, ali na njemu nema podataka o teškim metalima. U Boru je u toku trovanje građana“, navela je u emsiji Dan uživo Irena Živković, piše N1.

Komentarišući tvrdnje nadležnih da če u slučaju iskopavanja litijuma u Srbiji biti poštovani svi zakonski okviri, Živković kaže da se ti isti zakonski okviri ne poštuju u samom Boru.

PROČITAJTE JOŠ:

„U Boru postoji niz projekata koji su urađeni ili bez studije uticaja na životnu sredinu ili su u toku sudski procesi zbog toga što te studije nisu u zakonskim normama ili nisu zakonski sprovedene. Bez studije su, na primer, izvedeni radovi na kopu Krivelj, sagrađena krečana u selu Zagrađe, izgrađen tunel Kriveljske reke, a na sudu je Studija o rudniku Cerovo, Studija za procenu uticaja kolektora Kriveljske reke i još puno toga. Kako onda da verujemo ministarki da će se, kada je u pitanju projekat Jadar poštovati svi zakonski okviri, kada se to ne dešava u Boru“, upitala je poslanica Živković.

Ona je dodala i da je predsednik Srbije izjavio da se iz Srbije neće izvoziti sirovine, a kako je rekla, „upravo iz Bora se to radi“.

„Iz Bora se izvozi sirovina, izvozi se koncentrat i to nije u interesu države. Svakog dana pet do šest kompozicija sa 16 vagona koncentrata izađe iz Bora. Kada sam pitala šta je sastav tog koncentrata i koliko plemenitih metala sadrži, nikada nisam dobila odgovor“, istakla je Živković.

Da vlast obmanjuje javnost, tvrdi ona, govori i činjenica da je ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila da u Srbiji radi šest rudarskih ispektora.

„I to nije tačno, imamo četiri geološka inspektora i jednog rudarskog“, navodi poslanica.

On je navela i da meštani su sela Metovnica i Krivelj gde je u toku eksproprijacija zemljišta dobili rešenje koje je potpisalo ministarstvo finansija i ministar Siniša Mali, a u kojem piše „da kompanija Zi Đin može da ulazi u posede meštana i pre isplate ili pre završetka sudskih postupaka“.

Živković je istakla i da je godinama optužuju da želi da zatvori rudnik i navodi da je iz rudarske porodice, da joj je deda nastradao u rudniku, kao i da lično i emotivno doživljava prodaju nekadašnjeg RTB-a.

„Rudnik koji je nacionalno blago prodat je stranom većinskom vlasniku, vlasniku iz druge države. Oni koji su opustošili RTB moraju da odgovaraju, ali ako su ga već prodali onda strani investitori moraju da rade u skladu sa zakonima naše države i u korist naših građana. Naša vlast pokazuje ona nije uz svoje građane. Sela u okolini Bora treba da budu iseljena, ljudi u tim selima telima zaustavljaju kamione Zi Đina da bi izvojevali neku pravdu. Mi se u svom gradu osećamo kao građani drugog reda. I predsednik je lično obećao da će obići selo Krivelj ali to nikada nije uradio“, objasnila je poslanica Živković i dodala:

„Država, kao što je naša, koja je ogrezla u korupciju i u kojoj ne postoji vladavina prava ne može da sprovede ni jedan tako važan projekat kao što je to projekat „Jadar“. Vlast konstantno deli ljude, profesorka koja radi na Rudarskom fakultetu u Boru dobila je krivičnu prijavu od gradonačelnika u Boru jer je iznela svoje mišljenje i navodno digla paniku. Institucije moraju da budu oslobođene šape politike. Posao institucija je da štite interese građana. Borba mora da se vodi i kroz institucije ali i na ulicama jer se ne možemo uzdati u zaštitu naših institucija“, zaključila je Živković.

BONUS VIDEO: Trovanje Barajeva se nastavlja: Kompanija od koje svi strahuju čeka od države privremenu dozvolu da nastavi rad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare