Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ispred zgrade u Sinđelićevoj 20 na Vračaru danas je u posečeno zdravo drvo breze, koje je pre oko 15 godina posađeno kao deo drvoreda u ovoj ulici u centru Beograda. To je urađeno da bi se oslobodio ulaz u garažu zgrade.

Kad je na poziv stanara Nova.rs stigla na lice mesta, stablo je već bilo posečeno i uklonjeno, a ispred nove zgrade je ostalo samo opalo zeleno lišće i panj koji viri iz drvoreda.

Nataša Ćuković koja stanuje u Sinđelićevićevoj, odmah preko puta broja 20, sa svog prozora je opazila je da se sprema seča stabla koje joj je godinama pogled činilo prijatnim. 

„Videla sam radnike koji počinju da seku brezu, pitala sam ih zašto to rade, na šta su mi odgovorili da su dobili odobrenje od Gradskog zelenila, kao i da to rade zato što drvo smeta garaži na novoj zgradi, čija je gradnja počela pre dve godine“, objašnjava Ćuković.

Foto:Čitalac/Nova.rs

Navodi da je nakon toga pozvala komunalnu inspekciju Opštine Vračar ali se niko nije javljao.

„Onda sam uspela da dobijem Gradsko zelenilo i momak koji se javio na centrali i rekao da je upoznat sa tim i zatim potvrdio priču radnika da se drvo seče jer smeta ulasku u garaži“, objašnjava.

Ćuković kaže da je pitala Gradsko zelenilo da, s obzirom da je posečeno mlado i zdravo drvo, da li je moguće i izvodljivo da se u blizini zasadi drvo koje sad nedostaje u drvoredu.

„Odgovorio je da mora da razgovara sa nadležnima i da će mi javiti“, kaže Ćuković.

Foto:Čitalac/Nova.rs

Objašnjava da je na tom mestu pre 15 godina posečeno drvo, koje je bilo zdravo, na bi na njegovo mesto bila zasađena breza koje je postala deo njenom svakodnevnog pogleda kroz prozor.

Kako kaže, promena koja se danas desila nije samo vizuelna.

„To menja pogled na život, toliko da poželite da odete“, kaže Ćunković.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Društvo za ulepšavanje Vračara saopštilo je u martu prošle godine da je izgradnja nove zgrade u Sinđelićevoj 20 „još jedan primer divljanja investitorskog urbanizma“.

„Na navedenoj lokaciji je investitor premašio dozvoljenu visinu i već je podigao šest spratova, a postavljena armatura navodi na činjenicu da se tu neće stati, iako je izdata dozvola samo za prizemlje i četiri sprata“, navelo je tom prilikom Društvo za ulepšavanje Vračara.

Građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove zatvorio je u martu prošle godine gradilište nakon izvršenog nadzora.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je tom prilikom saopšteno iz Sekretarijata, investitori radova poseduju građevinsku dozvolu kojom se odobrava izgradnja stambeno-poslovnog objekta, četvorospratnice u Sinđelićevoj 20, kao i potvrdu za izgradnju navedenog objekta, odobrenu pravosnažnim rešenjem. Međutim, kako je dalje objašnjeno, gradilište je zatvoreno jer je investitor je odstupio od dozvole izgradiši šestospratnicu.

To investitora nije sprečilo da ostvari nameru, a poslenja prepreka na putu ka useljavanju šestospratnice bilo je drvo koje je danas posečeno.