Foto: Nova.rs, N1, RTS

U protekle dve godine aplaudirali smo im, divili smo im se, nismo uvek slušali njihove savete, ali smo im zauvek zahvalni jer znamo da za nas žrtvuju svoje zdravlje i živote i uz njih se osećamo sigurnije i bezbrižnije, jer oni su - naši lekari iz crvene zone. Od kako živimo sa pandemijom koronavirusa, zdravstveni radnici u kovid bolnicama, zaboravili su kako izgleda normalan život, a mi im žarko želimo da im se taj život vrati i da izađu iz zone opasnosti, i daćemo sve od sebe da im u tome pomognemo.

Naši heroji u belim mantilima, svima nama poručuju da se u 2022. godini čuvamo, da budemo istrajni, da biramo mi, a ne sudbina umesto nas, da više čitamo knjige, da nam snovi budu mirniji, da se uzdamo u razum i budemo tolerantniji jedni prema drugima, a oni nikada neće odustati od nas i neće nas ostaviti na cedilu.

Dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici

Želim da budemo istrajni do kraja. Da se čuvamo svi, poštujemo mere, da ne idemo na doček Nove godine, na masovna okupljanja i skupove. Svako zlo mora proći, pa i ovo. Neka se vakcinišu svi oni koji to nisu uradili do sada. A svi mi koji smo vakcinisani, primićemo onoliko vakcina koliko to struka i nauka budu nalagali. Moramo svi zajedno stremiti prema istom cilju, sačuvati zdravlje i živote naših ljudi, i ne dozvoliti da nam se ikada više ponovi 2021. godina.

Dr Tatjana Adžić Vukičević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prof. dr Predrag Minić, načelnik Odeljenja za pulmologiju u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić”

Naučite dovoljno da biste znali da birate ispravno. Ne dopustite da samo sudbina bira umesto vas, jer i od vaših izbora zavisi i vaše zdravlje i vaša budućnost. Mislite svojom glavom, ali poštujte savete onih koji znaju više od vas. Čitajte knjige, a manje zurite u ekrane. Ne dopustite da algoritmi zarobe vaše misli i vaspitavaju vašu decu.

Dr Predrag Minić Foto: Printscreen/RTS

Dr Lejla Ćeranić, infektolog u Opštoj bolici u Novom Pazaru

Želim svim našim građanima zdravlje, povratak u jednostavnu svakodnevicu, poverenje u zdravstveni sistem i mirniji san. Zdravstvenim vlastima želim mudrost, da iskoriste bogato iskustvo lekara i zajedno naprave plan kako da povrate dostojanstvo i snagu zdravstvenog sistema.

Dr Lejla Ćeranić
Foto: Irfan Ličina

Dr Dejan Žujović, pulmolog i predsednik pokreta „Za sve moje ljude“

Svim sugrađanima u Novoj godini želim da sačuvaju svoje zdravlje i svoje duše. Vlastima želim da se u narednoj godini suoče sa svojim postupcima koji su vrlo često ugrožavali i naše zdravlje i naše živote. Da se suoče sa svim nepravdama, nepoštenim i kriminogenim postupcima koji su prljali i povređivali dušu ovoga društva.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nataša Bogunović, glavna sestra Kovid bolnice u KBC „Dr Dragiša Mišović”

Svim građanima u Novoj 2022. godini želim prvenstveno puno zdravlja, da zajedničkim snagama cela Srbija izađe iz “crvene zone” i da se vratmo svim lepotama života koje su nam možda bile uskraćene. Da sve manje lepo ostavimo iza nas, a da u novoj 2022. godini više nego ikada radimo na poštovanju, razumevanju, toleranciji i da nam nova godina donese puno ljubavi, sreće, uspeha i mnogo prelepih trenutaka koje ćemo zauvek pamtiti.

Nataša Bogunović. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

prof. dr Radmilo Janković, specijalista anesteziologije i zamenik direktora KC Niš

Godina 2021. bila je još jedna teška godina za svet suočen sa izazovom pandemije kovida-19. Najteže je bilo onima koji su izgubili najbliže, onima koji su u bolničkim posteljama osetili snagu i bezobzirnost virusa. Gotovo šest miliona izgubljenih života tokom 22 meseca pandemije, predstavljaju sumorno podsećanje da nismo ni svemoćni ni superiorni. Izazov sa kojim su se suočili zdravstveni radnici u Srbiji poprima epski karakter. Ova godina bila je i godina velikih nerazumevanja, nažalost i godina manjka empatije i ljubavi. Društvena kriza izazvana kovidom-19 uz sva kontroverzna pitanja dovela je do velike polarizacije društva. Nažalost, priču sa kovidom nećemo završiti 2021. Plimni talas novog zaražavanja izazvan omikron sojem SARS cov2 kao cunami zapljusnuće Evropu već narednih dana i nedelja. Za izazov koji sledi potrebno nam je više nego ikad: razumevanje, empatija i ljubav. U 2022. trebaće nam i mnogo više tolerancije. Zdravstveni radnici neće odustati i neće ostaviti narod na cedilu.

Radmilo Janković Foto:N1

Dr Gorica Đokić, specijalista neurologije

Kako budete vodili računa o svom telesnom zdravlju, vodite računa i o mentalnom, jer će u postkovid periodu ono biti veoma osetljivo. Shvatite decu ozbiljno i kada vam se žale da su maltretirani ili da imaju simptome depresije. Čuvajte sebe i svoju decu i mislite svojom glavom. Zavisimo delimično od zdravstvenih vlasti u zemlji, a ja im poručujem, da ako ovako nastave i u 2022. godini, neće imati sa kim da rade, jer za pet do 10 godina neće biti dovoljno lekara specijalista za ovaj narod. Svi će da odu, da pobegnu, a ljudi moraju da se leče. Opominjem ih da razmisle o svojim postupcima i sistemu koji mora da se menja. Pa evo neka od Nove godine okrenu novi list, da vidimo šta će da urade.

Gorica Đokić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

BONUS VIDEO: Nova.rs u Batajnici među najtežim kovid pacijentima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar