Patrijarh Porfirije Foto:Erika Eros / Panthermedia / Profimedia/SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je večeras da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija, ističući da oni "ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog".

„Ali govorimo kao hrišćani i zato podvlačimo, dodajemo, da smo protiv svake vrste nasilja, mržnje, prezira, progona i žigosanja i onih koji dele te ideje, posebno ako se nasilje čini u ime crkve i Hrista“, rekao je Porfirije, nakon služenja „Svenarodnog molebana za svetinju braka i porodice“ ispred Hrama svetog Save u Beogradu.

Naglasio je da su protiv održavanja Evroprajda, jer po njegovim rečima, cilj te manifestacije nije samo šetnja i provod, već da „preoblikuje naše vrednosti, naše društvo, naš način života, a da mi to nismo tražili“.

On je naglasio da crkva ne vodi „krstaški rat“, kako su neki to nazvali, navodeći da nije crkva otišla u drugu državu da im nameće svoj pogled na svet, svoj način života i svoje vrednosti.

„Pa ko vodi krstaški rat. Drugi su došli u našu kuću i nama propagiraju svoje ideje, nameću ih. Oni hoće da nam kažu šta treba da budemo i kakvi da budemo. Mi smo u ovoj priči oni koji su izloženi nasilju. Siluju nam pamet, siluju nam dušu. Hteli bi, ali neće moći“, istakao je patrijarh.

Ocenio je da je „duhu novih idelogija“ prepreka Hristos zbog vrednosti koje je postavio i da taj „duh novih ideologija želi, ako ne da ukloni, onda bar da razvodnji i relativizuje te vrednosti.

Istakao je da su se svi prisutni ispred Hrama svetog Save okupili tu danas „da budu ono što jesu, da budu ono što su im bili preci i isto ono što će im biti deca, ono što je Božja volja“, kao i da se mole za svetinju braka i jedinstvo.

On je istakao da ih sve povezuje jedna ista vera i jedan isti sistem vrednosti, po kom organizuju svoj privatni, porodični, društveni i kulturni život.

„Na tom sistemu vrednosti formiran je naš javni moral. Tim sistemom vrednosti gradimo odnose medju sobom, ali i sa drugima i drugačijima. Jednom rečju, gradimo i negujemo ono što jesmo, gajimo i negujemo svoj identitet. To je pravoslavni i hrišćanski identitet i jevanđeljski sistem vrednosti“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Istakao je da oni ne žele da im bilo ko nameće šta treba da budu, već da im je jedina mera i kriterijum Hristova reč, koja im govori „šta je ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno ili protivprirodno“.

Poglavar SPC je istakao da već na početnim stranicama Svetog pisma Božja reč otkriva da je Bog stvorio čoveka kao muško i žensko i da je blagoslovio brak muškarca i žene, navodeći da je na takvom braku izgradjeno društvo i civilizacija kakva je danas.

„Sama reč porodica je jasna, ona nam kazuje da muško i žensko pokrenuti ljubavlju u želji da budu jedno stupaju u zajednicu da bi imali porodicu. Porodica je jedan od plodova braka izmedju muškog i ženskog“, naveo je on.

Ocenio je da su danas suočeni sa „talasima, cunamijem“ i najezdom mnogih novih sistema vrednosti koji se nasilno, agresivno ili ispod radara nameću sa ciljem da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak i uspostave nova pravila.

„U tom vrtlogu namera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinca i zajednice, da sve postane relativno, krhko, fluidno, kao da hoće da nam kažu da sve što smo do sada znali, više od danas ne važi i da smo hiljadama godina živeli pogrešno, bili u zabludi“, ocenio je patrijarh Porfirije.

Po njegovim rečima, epilog tih ideologija „posthumanističkog društva“ nije samo da se izgubi ideja šta je muško, a šta je žensko, šta je brak, nego da na kraju, vodi ka tome da „nećemo moći sa sigurnošću da kažemo ni šta je čovek“.

Patrijarh je na kraju molebana istakao da će se „sabirati opet, koliko god puta da treba, da služe takve molebane zajedno“.

Bonus video: Litije za spas Srbije i moleban za porodicu SPC u danu pred početak nedelje Evroprajda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare