Foto: Printscreen Nova/Video

Jedinica Poreske policija i Uprave za kriminalističku policiju (UKP) ponovo su danas bili u kompaniji D Express, ponovo bez naloga, ali ovoga puta bilo je najavljeno. Oni su došli u prostorije preduzeća D Express sa namerom da nastave dalje sa pregledom dokumentacije i da uruče poziv direktoru pravnog lica za saslušanje u svojstvu građanina.

Međutim, u prostorijama D Expressa su ih sačekali advokati iz kancelarije Tomanović koji su im predočili da je njihovo postupanje nezakonito te da je zatražena pravna zaštita od Višeg suda i uprave UKP-a.

Nakon razmene pravnih argumenata, jedinica UKP-a je odustala od nastavka pregleda dokumentacije i uručila poziv sa saslušanje direktora pravnog lica u svojstvu građanina, piše N1.

Povodom upućenih zahteva Višem sudu za pravnu zaštitu zbog nezakonitih postupanja pripadnika UKP, očekuje se odluka suda, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema tvrdnjama advokata D Expressa, primena policijskih ovlašćenja od strane policijskih službenika suprotna su Zakoniku o krivičnom postupku, Zakonu o policiji, Pravilniku o policijskim ovlašćenjima, Pravilniku o načinu obavljanja pojedinačnih policijskih poslova, Ustavu Srbije i Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U konkretnom slučaju, tvrde advokati, nisu postojale izuzetne okolnosti za ulazak u tuđe prostorije bez bilo kakvog naloga i bez saglasnosti držaoca prostorija.

Inače, 16. novembra policijski službenici su uzeli sedam poslovnih dokumenata i, kako tvrde advokati, bez pravnog osnova i ijednog dokumenta, nezakonito zapečatili prostoriju u poslovnom prostoru.

Ono što takođe nije dozvoljeno, UKP ne samo da nije ostavio nijedan jedini dokument, već je bez bilo kakvog naloga i pravnog osnova, fotografisao i serijske brojeve računara, kao i dokumentaciju u prostoriji.

United Grupa, u okviru koje posluje i D Express, pozvala je sve relevantne međunarodne organizacije i institucije da bezrezervno osude nelegalan napad na privatnu svojinu i da pozovu vlasti u Srbiji da prekinu praksu zloupotrebe javnih institucija radi razračunavanja sa nezavisnim poslovnim subjektima kao i da počnu da se ponašaju u skladu sa zakonom i evropskim standardim prema kojima navodno ima aspiracije.

BONUS VIDEO – „Upad u Poštu pokušaj da se zamaskira brljotina“: Policija u D Expressu greška ili vid pritiska?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar