Foto: Promo

United Grupa pozvala je sve relevantne međunarodne organizacije i institucije da bezrezervno osude nelegalan napad na privatnu svojinu i da pozovu vlasti u Srbiji da prekinu praksu zloupotrebe javnih institucija radi razračunavanja sa nezavisnim poslovnim subjektima kao i da počnu da se ponašaju u skladu sa zakonom i evropskim standardim prema kojima navodno ima aspiracije.

Šesnaesti novembar ove godine predstavlja novi stepenik u upornom i dugotrajnom urušavanju vladavine prava, slobode poslovanja i pravne sigurnosti u Srbiji, istakla je United Grupa u pismu koje je poslala evropskim institucijama i međunarodnim organizacijama, prenosi N1.

Tokom očigledne zloupotrebe vlasti Uprava kriminalističke policije (UKP) je, van svake pravne procedure i bez najave, sudskog naloga ili objašnjenja, upala u poslovne prostorije kurirske službe D Express koja je deo United Grupe, naveli su.

„D Express je vodeća kurirska služba u Srbiji koju je United Grupa kupila 2021. godine. Takođe, zajedno sa drugim privatnim kurirskim službama preuzela je dostavu pošiljki Pošta Srbije dok joj je njeno poslovanje suspendovano. Danima su provladini tabloidi sprovodili prljavu kampanju, napadajući United grupu i njenog osnivača Dragana Šolaka bez osnova u pokušaju da se opravdaju sve lošiji uslovi rada poštanskih radnika i njihov štrajk. Taj štrajk je uzrok velikih zastoja u dostavi pošiljki i značajne nervoze javnosti u Srbiji“, navodi se u pismu United Grupe.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako se ističe, nedavno je predsednik Vučić tokom televizijskog nastupa podržao negativnu kampanju i umesto da objasni zašto su vlasti nelegalno upale u poslovne prostorije D Expressa, on je više puta uvredio Šolaka nazivajući ga kriminalcem i optužujući ga da želi da uništi državne resurse i kompanije.

Ovo je najnoviji napad u uspostavljenoj politici koju je vlada usmerila protiv United grupe, njenih filijala i poslovanja. To pokazuje degradaciju nezavisnosti javnih institucija i pogoršanje vladavine prava u Srbiji, navode u pismu.

BONUS VIDEO: Članica uprave D Expressa Ljiljana Ahmetović izjavila je za N1 da ne postoji nikakva zakonska zasnovanost za upad Uprave kriminalističke policije (UKP) i Poreske policije u prostorije te kompanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare