dr Dragoslav Popovic
Dr Dragoslav Popović Foto:N1

Predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije dr Dragoslav Popović izjavio je da postoje čvrsti dokazi da vakcine protiv koronavirusa rade i da do njih treba doći i u Srbiji - nastavkom procesa vakcinacije.

On je za N1 rekao da je jedna od tema zbog koje dolazi do nepoverenja prema vakcinama u Srbiji konfuzija koja je nastala oko testiranja na antitela posle primljenih vakcina.

„Nikada ranije testiranje nije bio deo vakcinacije, zbunjeni smo kakvi su nam rezultati. Ne postoji niko ni u Srbiji, ni nigde na svetu, ko iz vašeg nalaza može da kaže da ste sto posto zaštićeni. To će vam se kazati na osnovu iskustva Izraela i nekih drugih zemalja i velikih gradova u kojima je relaksacija mera već krenula, u kojima su zatvorena kovid odeljenja i život se vraća na normalu. To pokazuje da vakcine rade i to su čvrsti dokazi do kojih treba doći“, rekao je Popović.

Istakao je da nam nedostaje jaka kampanja društvene mobilizacije za vakcinaciju i dodao da je važno da se mladi uključe i da se oni obraćaju mladim ljudima, da im treba novo lice, a ne da im o tome priča on, ili dr Kon, ili dr Tiodorović, pogotovo pošto smo imali tu „situaciju vezanu za nepoverenje u Krizni štab“.

Baš jedna takva akcija u kojoj učestvuju mladi odvija se i danas. Predstavnica Nacionalne Asocijacije studenata farmacije Aleksandra Savić rekla je za N1 da će danas u 15 sati u parku Svetog Save članovi te asocijacije biti dostupni građanima.

„Kao studenti farmacije trudimo se kroz edukaciju s građanima, da im damo proverene informacije i odgovore na sva pitanja vezana za vakcinaciju“, rekla je ona i dodala:

„Bitno je poverenje, da građani mogu da veruju zdravstvenim radnicima, da smo tu za njih i da je što se vakcina tiče sve bezbedno, provereno i da je prošlo sve kontrole“, rekla je Savić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare