Foto: NOVA S

Marko Popović iz inicijative Eko Barajevo izjavio je u Danu uživo da je Ziđin imao rešenje Ministarstva rudarstva i energetike od 16. jula 2020. godine, kojim im je omogućeno da na potezu od Baba do Ljute Stene rade istraživanja olova, cinka, bakra, zlata i srebra. "To rešenje je inače poslato i svim nadležnim lokalnim samoupravama. To su dobile lokalne samouprave i u Voždovcu i Sopotu i Barajevu, niko od njih nije obavestio meštane", kaže Popović.

Kako je rekao Popović, „u poslednjih 48 sati se svašta izdešavalo“.

„U toku prethodne nedelje kontaktirali su nas meštani okolnih sela u Barajevu gde su primetili određene aktivnosti od strane nekih kineskih radnika, odnosno vadili su određene uzorke nekog zemljišta. Jedan od njih ih je zaustavio i pitao na osnovu čega i šta oni to rade, oni su pokazali rešenje Ministarstva rudarstva i energetike od 16. jula 2020. godine, kojim im je omogućeno da na potezu od Baba do Ljute Stene, to je kod Ripnja, rade istraživanja olova, cinka, bakra, zlata i srebra. To rešenje je inače poslato i svim nadležnim lokalnim samoupravama. To su dobile lokalne samouprave i u Voždovcu i Sopotu i Barajevu, niko od njih nije obavestio meštane“, kaže Popović za N1.

Dodaje da su oni na sajtu Ministarstva pronašli sva ta rešenja, odnosno „ta prava da oni tamo žele da prave rudnik kao u Boru“.

„Mi smo uspeli da sakupimo sve informacije u subotu uveče, u ponedeljak ujutru je premijerka pozvala našeg predsednika opštine Slobodana Adamovića na raport. On je objasnio da smo mi duboko zabinuti, verovatno preneo sav gnev koji već postoji iz ranijeg perioda, nakon toga sledi izjava premijerke jutros da neće biti rudnika i da je to rešenje iz 2012. godine, što nije istina, postoji rešenje od 2015, 2017 i 16. jula 2020, to je poslednje rešenje“, kaže.

Zatim je, kaže, kompanija Ziđin naglo tražila ukidanje te dozvole koju imaju, prenosi N1.

„Odjednom im ta dozvola više ne treba, ekspresno je ministarka donela rešenje kojim se to rešenje o istraživanju stavlja van snage i to bi sad navodno trebalo da bude zaustavljanje daljeg istraživanja“, kaže Popović.

BONUS VIDEO Mihajlović: Preselićemo čitavo selo zbog rudnika

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare