Nikola Kovačević i Nikola Popov Foto:Nova S

Da li u Beograd dnevno uđe stotinu migranata, koliko ih je trenutno u Srbiji i da li se njihov broj povećava poslednjih meseci pitanja su na koje su u emisiji "Među nama" odgovarali Nikola Popov iz Republičkog komesarijata za izbeglice i Nikola Kovačević iz Inicijative A 11.

Na pitanje koliko trenutno ima migranata u Srbiji Nikola Popov iz Komesarijata za izbeglice rekao je da trenutno u prihvatnim i azilnim centrima boravi 5.192 lica, van centara je još oko 1.000, što je ukupno preko 6.100 lica.

Komentarišući podatke Fronteksa da je u maju broj ilegalnih prelazaka preko granice u odnosu na april deset puta veći na Zapadno-balkanskoj ruti kojoj pripada i Srbija, Popov je rekao da ti podaci govore da je u maju bilo oko 900 prekograničnih prelazaka, a u aprilu 90.

On je podsetio da Komesarijat nema ingerencije da prati prelazak državne granice, ali da podatke Fronteksa treba uzeti sa rezervom jer kada se kaže Zapadno-balkanska ruta treba reći da ona obuhvata nekoliko država, a tu može i da se radi o istim licima koja po više puta prelaze državnu granicu.

Nikola Kovačević iz A11 je dodao da je teško utvrditi tačne brojke koliko ljudi ulazi i izlazi zato što pokušaj prelaska granice ili prelazak granice nije ista stvar.

Podaci Fronteksa se verovatno odnose na sam pokušaj prelaska granice, rekao je on.

O čemu su još govorili Nikola Popov i Nikola Kovačević pogledajte u video prilogu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare