Za sanaciju štete u poplavljenom području oko Čačka i Kraljeva, biće potrebno dosta i vremena i novca, javlja reporter TV Nova S Nebojša Jovanović.

Područje oko Kosjerića, Arilja, Lučana, Preljine i Požege zahvatile su velike poplave, čija će šteta tek biti na proceni.

Vidosav Đerić iz Konjevića već 45 godina živi pored Čemernice i kako kaže, život postaje nepodnošljiv. U poplavama 2014. i 2016. stanovnicima ovog sela je skoro sve uništeno od pokućstva, a problem sa izlivanjem reke se godinama ne rešava.

Stotinak metara uzvodno kuća Zorice Topalović u Preljini se i ovog puta našla pod vodom.

„Sve što je ostalo u kući je pod vodom, voda je povukla i podove i vrata. Što se tiče njiva, sve su otišle. Sve što je posejano, otišlo je“, kaže Topalovićeva za TV Nova S.

U Guči i Lučanima ponavljaju se scene od prošle godine kada je reka Bjelica početkom juna nanela ogromnu štetu domaćinstvima, ali i privredi. Pod vodom se ponovo našla i srednja škola „Dragačevo“ u koju su utrošeni milioni na sanaciju.

Meštani sela Viča, koje se gotovo celo našlo pod vodom, izbacuju mulj iz kuće i čiste dvorišta.

„Sve su stvari poplavljene, to je zaista katastrofa. Opštinari obećavaju, ali nikako da urade. Obećavaju sada kad je kiša. Čim ogreje sunce, više niko ne spominje ništa do sledeće poplave i sve tako. To je tako danima i godinama. Ja sam ovde 30 godina i to je uvek tako“, priča jedna od meštanki sela Viča.

U Viči je bilo poplavljeno preko 30 stambenih objekata, a u Guči preko 70. Više sreće imali su žitelji Lučana, koje je sačuvao izgrađeni bedem u poslednjih godinu dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare