Borča izgradnja kanalizacione mreže Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je novi tender za projektovanje i izgradnju primarne i sekundarne kanalizacione mreže u naseljima Kotež, Krnjača i Borča, koja se nalaze u opštini Palilula, na levoj obali Dunava. Usluge i radovi koji se potražuju ovim tenderom treba da budu finansirani iz kredita od 35 miliona evra koji je Evropska investiciona banka (EIB) još 2019. godine stavila na raspolaganje Gradu Beogradu.

Predmet tendera je izradnja primarne i sekundarne kanalizacione mreže u naseljima Kotež, Krnjača i Borča, a rok za slanje ponuda je 24. maj.

Projekat, kako se navodi, ima za cilj da poboljša usluge prikupljanje otpadnih voda i razvoj kanalizacije na levoj obali Dunava.

Jedan od kriterijum za izbor ponuđača je da (ponuđač) ima prosečni godišnji promet od ugovora o izgradnji u ekvivalentu od 20 miliona evra u poslednjih pet godina, piše Nova ekonomija.

Takođe, za dodelu ovog ugovora kriterijum je, između ostalog, i da je (ponuđač) imao uspešno iskustvo kao glavni izvođač, član konzrocijuma ili zajedničkog ulaganja (joint venture), grupe ponuđača u najmanje dva projekta kanalizacione mreže u poslednjih deset godina, a koji su „po prirodi i složenosti uporedivi sa projektom izgradnje primarne i sekundarne kanalizacije koji treba da se sprovede u naseljima na levoj obali Dunava“.

„Slična priroda u svrhu kvalifikacije podrazumeva projektovanje i izgradnju kanalizacione mreže, a uporediva složenost u svrhu kvalifikacije podrazumeva kanalizacione mreže minimalne dužine od 40 kilometara“, piše u javnom pozivu.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je kredit za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava obezbeđen još pre par godina, sredstva do sada nisu korišćena, jer da bi Grad Beograd mogao da povuče novac iz kredita, prvo mora da završi proceduru javne nabavke za potrebne radove i usluge, potpiše ugovore o tim radovima i uslugama, i završi procedure eksproprijacije zemljišta. Grad je, takođe, u obavezi da sve tendere koji se finansiraju sredtsvima EIB-a sprovede u skladu sa EIB vodičem o javnim nabavkama.

Tender za izgradnju primarne i sekundarne kanalizacije u naseljima na levoj obali Dunava koji je danas oglašen, bio je raspisan i početkom 2022. godine, ali iakoprodužavan nekoliko puta, završen je neuspešno, odnosno ugovor nije dodeljen.

Pored izgradnja kanalizacije, iz kredita treba da se finansira i izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Krnjači, za šta je takođe 2022. godine bio raspisan tender, ali je i on završen nedodeljivanjem ugovora. Novi tender za postrojenje još uvek nije objavljen.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, pored kredita EIB-a, Beograd na raspolaganju ima i investicioni grant od 37 miliona evra iz Evropske unije. Isplata grant sredstava ima isti uslov kao i finansiranje od strane Evropske investicione banke.

EIB je, takođe, obezbedio i grant u iznosu od 1,7 miliona evra iz sopstvenih sredstava za pokrivanje troškova konsultanta za tehničku pomoć za podršku i ubrzanje implementacije projekta.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar