Eko protest ispred Predsedništva Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Posle saopštenja kompanije Rio Tinto da nisu odustali od projekta Jadar i da se nadaju nastavku pregovora sa Vladom Srbije, žitelji ovog kraja poručuju da je za njih to završena priča.

Đorđe Kapetanović čije se imanje nalazi na međi sela Korenita i Gornje Nedeljice, na dva kilometra od planiranog budućeg rudnka Rio Tinta, kaže za Danas da je reč o velikoj laži od strane države.

„Ljut sam i nećemo to dozvoliti, ponovo ćemo izaći na ulice. Ovo je sramota za državu, da običan građanin nema na koga da se osloni“, kaže Kapetanović i ističe da zbog bušotina koje stalno cure, u ovom kraju primećuju manje divljači nego ranije.

„Bavim se poljoprivredom i obrađujem oko 3,5 hektara zemlje. Ovih dana primetili smo više slučajeva uginuća divljih životinja, a nadležni o tome ćute. Imali smo pre dva dana uginulu srnu. Odneta je na analizu u Šabac i čekamo rezultate. Već smo registrovali nekoliko slučaja uginuća divljači“, kaže naš sagovornik.

Živko Petković iz Gornjih Nedeljica ističe da nije iznenađen objavom Rio Tinta i kaže da su znali da je reč o velikoj kompaniji koja neće lako odustati.

„Hoće ponovo da pregovaraju sa Vladom, umesto sa narodom. Mi nećemo rudnik i gotovo, pitaju Vladu i Vučića i sve druge, samo nikako narod da pitaju“, kaže Petković.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Gornje Nedeljice nakon izbora

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram