Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/Shutterstock

Potpredsednik Unije sindikata prosvetara Zvonimir Jović kaže o štrajku prosvetnih radnika najavljenom za 1. septembar da je "prvi i osnovni povod za njega užasni materijalni položaj prosvetnih radnika, tako su i definisani naši zahtevi". Prema njegovim rečima, prvi zahtev prosvetnih radnika je da im plate budu povećane najmanje 20 odsto.

„Nastavnik početnik, šef računovodstva, sekretar škole sa sedmim stepenom ima platu 66.400 dinara, ako znamo da je republički prosek 74.000, jasno vam je kako se osećaju prosvetni radnici. Oni treba da rade 20 godina da bi bili na republičkom proseku, što smatamo da je poražavajuće i ponižavajuće“, ukazuje Jović.

Dodaje da traže i da im država isplati sve godišnje nagrade koje im duguje, što je prema njihovoj računici oko 50.000 dinara.

Kako navodi, drugi zahtev prosvetara je da se izmeni Zakon osnovnog sistema obrazovanja i vaspitanja i povuku uputstva o formiranju odeljenja, gde je predviđeno da se može izvršiti spajanje razreda od petog do osmog razreda.

Dodaje da je treći zahtev prosvetnih radnika da broj učenika u odeljenju bude 24.

„To su evropski standardi. Mnogo lakše se radi kada imate manje učenika u odeljenju, kvalitet nastave je bolji i deca dobijaju više“, navodi Jović.

Dodaje da su se povodom zahteva obratili Ministarstvu prosvete, ali do sada nisu dobili odogovor.

„Nažalost u ovoj državi sve zavisi od jednog čoveka i biće kako on hoće. Država je napravila grešku sektorskim povećanjem plata, čime je najviše oštećena prosveta. Budžetski kolač treba da bude podeljen ravnomerno, pravo rešenje su platni razredi. Trebalo je da budu uvedeni još 2016. a onda su odloženi za 2023. Videćemo da li će i tada biti“, kaže Jović.

„Vlast pokušava da pokaže da je sve u prosveti med i mleko, a mi želimo da pokažemo da nije med i mleko, da nismo zadovoljni, da smo poniženi i želimo da se poboljša položaj prosvetnih radnika, ali brinemo i o obrazovanju dece“, kazao je Jović.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Prosvetari: Nećemo socijalnu pomoć hoćemo ono što nam država duguje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare