Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

U junu i julu čačanska "Zoohigijene" imala je više posla zbog uginuća stoke. U tom periodu ta služba je preuzela leševe koje je isporučila Veterinarskoj ustanovi "Napredak". Prema rečima rukovodioca "Zoohigijene", Aleksandra Maksimovića, bilo je ukupno 8,8 tona životinjskih ostataka.

„U junu mesecu preuzeli smo petnaest leševa od kojih je bilo po tri ovce i svinje, jedna koza i osam grla goveda. Međutim, tokom ovog meseca evidentirano je uginuće 28 grla među kojima je i jedan konj. Mahom su ovom nesrećom pogođeni stočari iz sela Slatina, Katrga, Bresnica, Gornja i Donja Trepča i Mrčajevci“, izjavio je on za Nova.rs. dodajući da veterinari treba da daju poslednju reč o pomoru stoke, za koji uzgajivači pretpostavljaju da se dogodio zbog velikih vrućina.

Prema rečima veterinara sa kojima smo razgovarali životinje najčešće stradaju od toplotnih udara jer u stajama, gde su smeštene, nema dovoljno vazduha, a u proteklom periodu i sada su u tim prostorijama temperature bile čak i više od četrdeset stepeni. Ti objekti u kojima su one bitišu nema ventilacije, ni rashladnih uređaja.

„Kao što visoka temperatura deluje negativno na ljude, tako i na životinje. Činjenica je da su nam štale neadkvatne, grla su uglavnom vezana, a trebalo bi da budu puštena. Imali smo uginuće i nekoliko rasnih pasa, samojeda, a njihova postojbina su hladni krajevi“, objasnio je za Nova.rs veterinar Rade Bogićević.

Prema njegovim rečima, svaku životinju prati zapisnik o uginuću, a sa sigurnošću tvrdi da su visoke teperature uzrok smrti stoke na mrčajevačkom području.

„Suština cele priče je neuslovno držanje životinja, njih treba izvoditi napolje. Ukoliko krave ne izvedete na livadu one zaborave da hodaju. Takođe, veoma je važno da se rashlađuju po ovim paklenim vrućinama. Negde je čak i pitanje ishrane diskutabilno imajući u vidu koliko su niske cene mleka. Sve ovo zahteva jednu dublju analizu, ali treba da skrene pažnju svima da su životinje kao i ljudi. I njima trebaju odgovarajući uslovi za život“, zaključio je naš sagovornik.

Vladanu Levajcu, koji u svojoj štali ima 35 grla stoke, krava, junadi i teladi, uginula su dva teleta.

„Porodica i ja se bavimo stočarstvom i od toga živimo. U poslednjih mesec dana uginula su nam dva teleta. Uzrok uginuća jednog od njih je sasvim sigurno visoka temperatura. Drugo je imalo nekih zdravstvenih problema, ali postoji mogućnost da su oni nastali usled ove ogromne vrućine“, ispričao je za Nova.rs ovaj stočar.
On kaže da nema uslove da izvodi svoja grla napolje, ali ih, koliko može, rashlađuje vodom.

„Šta da Vam kažem, muka je to. Velike obaveze, a mali prihodi. Brine i činjenica što su i u narednom periodu najavljene tropske vrućine, pa nam preostaje da se samo nadamo da neće biti novih gubitaka“, zaključio je on za naš portal.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar