Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

U okviru projekta pod sloganom "EU za tebe - za kulturno nasleđe i turizam" danas je počela isporuka neophodnog materijala i dezinfekcionih sredstava ukupne vrednosti 662.000 evra, namenjena turističkim objektima u Srbiji za pomoć u uslovima pandemije korona virusa.

Pomoć je namenjena za 600 turističkih objekata širom Srbije, a prva isporuka krenula je za Golubac i istočnu Srbiju, kako bi turistički objekti za svoje zaposlene i goste obezbedili sigurno okruženje.

Početku isporuke prve količine materijala, među kojima su UV lampe, beskontaktni toplomeri, dezinfekciona sredstva i sprejevi, u magacinu Železnik prisustvovali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, nemački ambasador Tomas Šib i državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević.

Fabrici je rekao da danas počinje realizacija praktičnog projekta za pomoć turtištickom sektoru u Srbiji u suočavanju sa posledicama pandemije, s obzirom na to da je taj sektor u Srbiji, kao i u celom svetu najpogođeniji kovid krizom.

Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

 

Objasnio je da je projekat deo uvođenja protokola „čisto i sigurno“, kojim se garantuje bezbedno i čisto okruženje.

Naveo je da se u okviru tog projekta sprovode obuke za dobijanje sertifikata „čisto i sigurno“ koji su na dobrovoljnoj bazi.

Fabrici je rekao da EU već nekoliko godina pruža pomoć turištičkom sektoru u južnoj i istočnoj Srbiji, kako bi pospešili razvoj turizma u tim krajevima, a čija je ukupna vrednost skoro 16,5 miliona evra za pomoć unapređenju različitih turištickih objekata.

Ambasador Nemačke rekao je da je projekat pod sloganom „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“ sjajan primer kako se u Srbiji širi duh Evrope.

Šib kaže da je cilj projekta da se otkriju biseri turističkih potencijala Srbije kako domaćim, tako i stranim gostima.

„Želimo da se ostvari jedan održivi zeleni turizam u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva i istovremeno cilj je da očuvamo radna mesta i otvorimo nova, kao i da ljudi u istočnoj Srbiji ostanu da žive u svojoj sredini“, rekao je on.

Poručio je da oporavak turizma zavisi od toga da se povrati poverenje turista u to da je korišćenje smeštaja i ishrane u turističkim objektima bezbedno i da se obezbede uslovi za povratak turista čim to uslovi dozvole.

Knežević je rekao da u Srbiji do sada više od 180 hotela i 280 restorana poseduje sertifikat „čisto i sigurno“, a da je u toku sertfikovanje još 30 hotela, što znači da posluju u skladu sa svim merama zaštite zdravlja.

On je rekao da je iz budžeta Srbije u 2020. godini izdvojeno blizu devet milijardi dinara za podršku turističkom sektoru, a da je vlada ove godine donela tri uredbe za pomoć ugostiteljima, hotelijerima i turističkim vodičima, čija je ukupna vrednost oko 3,6 milijarde dinara.

„Spremamo se za post kovid period, kako bismo spremno dočekali turiste“, rekao je Knežević i poručio da je vakcinacija ključni preduslov za to, te da je Srbija po pitanju imunizacije u svetskom vrhu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar