Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U naredne dve nedelje grad će sa Beogradskom autobuskom stanicom (BAS) potpisati ugovor za iznajmljivanje aneksa u Bloku 42 na Novom Beogradu koji će poslužiti kao privremena stanična zgrada, piše "Poltika". Očekuje se da od aprila sa nove stanice polazi 80 odsto autobusa.

„Politika“ piše da za sada nije jasno kako će u praksi izgledati delimična selidba autobuskog međugradskog saobraćaja iz Savskog amfiteatra u Blok 42. U gradu nisu precizirali da li je već napravljen i kakav je plan za selidbu polazaka, odnosno koji će autobusi i dalje ići sa starog BAS-a, a koji sa novog.

To pojašnjenje izostalo je i iz BAS-a jer niko od čelnika te kompanije nije odgovarao na pozive novinara „Politike“.

Ako se obistine najave zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, selidba dela polazaka sa BAS-a trebalo da usledi za svega nekoliko sedmica.

„Očekujemo da do kraja godine 50 odsto saobraćaja sa sadašnje autobuske stanice bude prebačeno u Novi Beograda, a plan je da do aprila 2021. godine 80 odsto polazaka i odlazaka bude iz Bloka 42. U naredne dve nedelje grad će sa BAS-om potpisati ugovor prema kojem ćemo mu iznajmiti aneks u Bloku 42 koji će poslužiti kao stanična zgrada dok nova, velika, ne bude završena“, najavljuje Vesić za „Politiku“.

Kaže i da bi do aprila naredne godine trebalo da budu okončani grubi građevinski radovi na novoj staničnoj zgradi, a da onda ceo kompleks novog BAS-a bude gotov do kraja 2021.

„Aneks, koji će poslužiti kao privremena stanična zgrada, potpuno je završen i opremljen. Korona jeste usporila radove, ali otklonjene su sve prepreke da BAS nastavi sa gradnjom“, tvrdi Vesič.

Neke prepreke ipak nisu uklonjene, a reč je o izmeni Plana detaljne regulacije od kojeg zavisi gradnja stanične zgrade veće površine nego što je prvobitno bila planirana. Glavni gradski urbanista Marko Stojčić kaže za „Politiku” da bi izmene tog planskog dokumenta trebalo da budu usvojene na sednici Skupštine grada koja je predviđena za 30. novembar.

Izvor: Politika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar