Foto: Nova.rs

Poljoprivrednici su večeras, posle objave da je prihvaćena ponuda Vlade udruženjima poljoprivrednika, uklonili mehanizaciju i traktore sa puteva koje su blokirali širom Srbije, javili su dopisnici RTS.

Ranije danas predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koja su danima protestovala u više gradova, razgovarali su u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim.

Predrag Veljković iz Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja rekao je za RTS da je danas ispunjen deo njihovih zahteva.

„Tražili smo premiju od 20 dinara, oni su rekli čvrsto da stoje iza toga da će biti 19 dinara. Tražili smo da povećanje za mlečna goveda bude 40.000, to je ispunjeno,“ rekao je Veljković.

On je naveo da što se tiče odvodnjavanja, tu će naknada biti smanjena 50 procenata.

„Što se tiče plavog dizela, to je obećanje, znači ništa nemamo napismeno, da će početi plavi dizel da se primenjuje od 1. januara 2024. godine“, navodi Veljković.

Ukazao je da su iz Vlade dobili ponudu koja je prihvaćena da subvencije po hektaru umesto sadašnjih 9.000 budu dodatnih 9.000 dinara.

„Od tih 9.000, koliko sam video, 6.000 su neka osnovna sredstva, a 3.000 ide kao subvencija za dizel. Ukupno po hektaru će od danas biti 18.000 dinara“, rekao je Veljković i dodao da se nada da će Vlada u narednom periodu imati više sluha za poljoprivrednike i da se „više ovo neće ovako dešavati“.

***

BONUS VIDEO – Blokada puta Kraljevo – Raška

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare