Poljoprivrednici iz Vojvodine, Stiga i Mačve drugi dan protestuju širom zemlje tražeći bolje manje cene goriva za traktore i kombajne, nižu cenu veštačkog đubriva i da im se omogući izvoz proizvoda kako bi konačno zaradili od prinosa. Prema poslednjim informacijama dogovoren je sastanak između premijerke Ane Brnabić i dela nezadovoljnih poljoprivrednika. Sa premijerkom će razgovarati poljoprivrednici iz Stiga, dok nezadovoljni paori iz Novog Sada tvrde da ništa nije dogovoreno i da oni na sastanak neće ići dok država ne iznese novu ponudu.

Mileta Bata Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije rekao je da su glavne tačke spoticanja dogovora cena dizela i veštačkog đubriva.

„Mi smo obavili razgovor sa tehnčkim šefom kabineta tehničkog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i pomerili smo se sa mrtve tačke. On tvrdi, ali mi to nemamo napismeno, da će se sutra ili prekosutra ukinuti zabrane izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Zapeli smo kod dizela i kod subvencionisanja veštakog đubriva. Kada je reč o đubrivu, tu nismo napravili nikakav pomak“, istakao je poljoprivrednik.

Foto: Video/Nova.rs

On je dodao da nafta za poljoprivrednike ne sme da bude viša od 150 dinara (sada 170 dinara).

„To je cena preko koje nećemo preći, a za đubrivo se nismo ni pomerili uopšte. Verujem da ćemo sutra nešto rešiti za naftu, pa ćemo opet ostati ovde i nakon toga rešavati. Što se tiče cene suncokreta, mi smo se pridružili zahtevima udruženja iz Stiga i i dalje insistiramo na toj ceni“; podvukao je on.

Poljoprivrednik je rekao da se još uvek ne zna da li će sutra doći premijerka Ana Brnabić ili bilo ko iz Vlade.

„Nedavno je u priču ušao i ministar Siniša Mali, ali ne znamo da li će doći da razgovaramo. Što se nastavka protesta tiče, mi ćemo danas za poslepodnevni špic od 14 do 16 časova pomeriti traktore da ljudi mogu da idu sa posla, ali večeras ćemo ih vratiti. Da li ćemo ih pomeriti malo dalje, to još uvek ne znamo“, kazao i zaključio da će oni biti tu i čekati do daljeg predstavnike izvršne vlasti.

Poljoprivrednik Radoslav Adamović rekao je za Nova.rs da su čuli mogućnosti koje im je vlast predočila, ali da oni nisu zadovoljni predloženim.

„Nude nam sastanak sa premijerkom Brnabić, ali nama se ne dopadaju predlozi. Nismo za sada ništa prihvatili. Sastanak će biti sutra, ali će ići poljoprivrednici iz Stiga, međutim mi ne vidimo potrebu da idemo ukoliko ne dođe do nekih promena“, istakao je on.

Foto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika iz Stiga Nedeljko Savić potvrdio je za Nova.rs da će sutra biti održan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, ali nije mogao da potvrdi tačno vreme budući da se u toku dana očekuje da im se neko javi iz kabineta.

„Javiće nam na vreme kada će biti sastanak. Sutra će tema biti da nam se ukine zabrana izvoza proizvoda i da se podigne cena jestivog ulja u prodavnicama. Sutra će nam izneti konkretne njihove ideje. Mi tražimo da izvozimo rafinirano ulje i nadamo se da će to biti obezbeđeno“, kratko je naveo za Nova.rs Savić.

Podsetimo, poljoprivrednici iz Vojvodine, Mačve, Stiga i drugih krajeva Srbije u utorak su organizovali protestne vožnje i blokade kako bi skrenuli pažnju na goruće probleme poljoprivrednih proizvođača koje država ne želi da reši. Među mestima gde su organizovani protesti bili su Stara Pazova i Inđija, Novi Sad i Požarevac. Oni koji su se okupili u centru Novog Sada najavili su da će blokirati ceo grad ukoliko ih do sutra u 9 ujutru ne primi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Nakon te pretnje, pojavio se Nedimović lično, da ugasi požar.

Iako je delovalo da je „požar“ saniran, poljoprivrednici su od jutros na nogama u Novom Sadu i najavljuju nove blokade dok im se zahtevi ne ispune.

Bonus video: Poljoprivrednici kreću u protest: Vlast preko nas hoće da održi socijalni mir

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar