Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Poloprivrednici iz šumadijskih sela iz opština Kragujevac i Rača, odsutali su od masovnog dolaska traktorima na sutrašnji protest SEOS-a u Beogradu. Po njihovim rečima tome su kumovali organizacioni problemi, strah i pritisak koji je vršen na potencijalne učesnike ali, po nekima i politizacija protesta.

Ovo je za Danas potvrdio i Aleksandar Babić, iz Desimirovca, koji je pre tri dana najavio odlazak šumadijskih seljaka sa mehanizacijom na sutrašnji protest u Nemanjinoj i jedan od lidera avgustovskog protesta poljoprivrednika.

Prvobitni dogovor je bio da će se poljoprivrednici iz ovih šumadijskih opština okupiti i krenuti sutra u devet sati ispred Karađorđevog spomenika u Viševcu. Od toga se odsutalo.

„Sutra nema pokretanja traktora. Takva je odluka a njoj je kumovao preveliki rizik za ljude koji bi u protestu sa traktorima učestvovali, kao i neke situacije koje su među poljoprivrednicima protumačene kao politizacija protesta od strane pojedinih opozicionih stranaka i političara“, kaže Babić za Danas.

Po njegovim rečima, strah je ionako veliki kada god se pomene bilo šta što „vuče na promenu vlasti” a tokom ovih dana vršen je i dodatni pristisak na više načina na sve poljoprivrednike za koje se smatralo da su potencijalni učesnici ovog protesta.

Inače, po Babićevim rečima, odustalo se od organizovanog dolaska traktorima i mehanizacijom pre Vladu Srbije a ne i od učešća na protestima. Poljoprivrednici iz okoline Kragujevca sutra će u Beograd doći kolima.

„Ja sam sutra tamo u Nemanjinoj a u Beograd stižem kolima“, poručuje Babić.

Pre tri dana Aleksandar Babić izjavio je za Danas:

„Svesni smo da je strah veliki i da se mnogo ljudi plaši kada se pomene vlast ali dalje nemamo kud. Vlast mora da se promeni jer ne može da vam rešava problem onaj koji vam ga neprestano pravi“, zaključuje on, dodajući da je ključna stvar „da Beograd izađe na ulicu” sa zahtevom za smenu Aleksandra Vučića i njegove Vlade a ne „koliko će tačno seljaka doći iz okoline Kragujevca i Rače u glavni grad”.

Inače, Aleksandar Babić, široj javnosti postao je poznat kao jedan od lidera protesta poljoprivrednika iz Šumadije koji su traktorima i mehanizacijom od 11. do 17. avgusta blokirali centrar Kragujevca, Rače i više saobraćajnica u centralnoj Srbiji.

BONUS VIDEO: O litijumu na dva Odbora. Hoće li se kopati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar