Ratari već sedmi dan protestuju u gradovima širom Srbije zbog niske cene suncokreta, a od nedelje su poljoprivrednici blokirali i oba izlaza iz Pančeva za Beograd čekajući ishod današnjeg sastanka njihovog predstavnika i premijerke Ane Brnabić, koji je zakazan za 10 časova, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Sastanku će prisustvovati i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, kao Privredne komore.

Ratari su istakli da čekaju ishod sastanka nakon čega će odlučiti o daljem toku protesta.

U Vladi, kako je saopšteno, očekuju da rezultat razgovora bude rešenje aktuelne situacije, prihvatljivo za poljoprivrednike i za državu i trgovce – vodeći računa o interesima građana.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da će današnji sastanak uključiti sve one od kojih može da se očekuje da doprinesu rešenju – i ratare, ali i proizvođači i prerađivači ulja, kao i trgovinski lanci.

„Svi imaju probleme, od toga da su troškovi same proizvodnje za ratare porasli do toga da je do nedavno na snazi bila zabrana izvoza i da su troškovi za prerađivače takođe porasli“, naglasio je Čadež i dodao da svi dele teret i da je zato bitno da svi sednu za sto i vidu na koji način to može da se ublaži.

Napominje da je suština da se vidi kako da se ublaži situacija i da niko ne bude na velikom gubitku.

Ratari traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukine akciza na gorivo i ograniči trgovinska marža.

Vlada je prvih dana protesta ispunila deo zahteva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cena suncokreta bude 535 evra po toni.

Poljoprivrednici danima protestuju i blokiraju saobraćajnice i poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra, neće imati čime da plate setvu i da će, onda, sledeće godine hrane biti još manje.

BONUS VIDEO Protest ratara traje do daljnjeg, ovo su im ponudili iz ministarstva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare