Podeli
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Policijski čas, odnosno zabrana kretanja zbog epidemije koronavirusa bi mogla da traje od petka 17. aprila u 17 časova do utorka 21. aprila u 5 sati, pišu mediji.

Ovo znači da bi građani ostali u svojim domovima ukupno 84 sata, međutim informacija još nije potvrđena iz Vlade Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras na javnom servisu povodom najnovijeg razvoja događaja u vezi epidemije koronavirusa. Tom prilikom je rekao da misli da će, što se tiče policijskog časa za vreme Uskrsa, odluka biti donesena za pola dana, da će ljudi moći i na Veliki petak da sve nabave, a bi zabrana kretanja trebalo da bude od petka od 17 sati, do utorka u 5 ujutru.

U subotu je, kaže, razgovarao sa patrijarhom i imali su drugačiji dogovor.

“Šta god da kažem biću raspet od dela javnosti. Pokušaću i sutra da razgovaram sa partijarhom i sa delom Sinoda, ali nemojte da imate sumnju, podržaću lekare i život, ali nam ne pada na pamet da hapsimo vladike i sveštenstvo. To nam ne pada na pamet da radimo ne znam šta da se dogodi, rekao je Vučić.

Uzda se, kaže, u patrijarha srpskog gospodina Irineja i moliće ga.

“Klečaću pred njim da razume ovo čemu se nadamo kao država. Ako naše molbe ne urode plodom, obavestiću vas kakva je naša konačna odluka po tom pitanju”, izjavio je predsednik.

Podsetimo, stav Sinoda Srpske pravoslavne crkve bio je da bi trebalo ukinuti policijski čas na najveći hrišćanski praznik.

Epidemiolozi su danas na redovnoj pres konferenciji rekli da je stav struke jasan, odnosno da svako okupljanje znači širenje virusa i da tu kompromisa ne sme biti.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potpisala je Odluku o formiranju Štaba za upravljanje krizom u nišavskom i topličkom upravnom okrugu. Ovaj štab je oformljen na inicijativu Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19, koji je danas zasedao i kojim predsedava premijerka, prenose mediji.

Za predsednika štaba za upravljanje krizom imenovan je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, a pored njega za članove su izabrani i epidemiolozi prof. dr Darija Kisić Tepavčević i prof. dr Branislav Tiodorović, infektolog dr Miloš Korać, kao i članovi MUP-a, ministarstva odbrane, BIA, i načelnici okruga.

Izvor: Tanjug, Nova