Brza pruga Beograd Budimpešta
Foto: N1

Kompanija "Infrastruktura železnice Srbije" upozorila je na pokušaje krađe i oštećenja zaštitne ograde duž brze pruge Beograd – Novi Sad, zahtevajući da svi koji pokušavaju da ukradu ili oštete železničku imovinu na brzoj pruzi budu "izuzetno oštro kažnjeni i sankcionisani visokim novčanim ili zatvorskim kaznama".

U saopštenju se navodi da su na železničkoj stanici Novi Beograd u sredu uveče uhvaćene dve osobe u pokušaju krađe zaštitne ograde duž brze pruge Beograd – Novi Sad.

Njih je na delu uhvatila čuvarska služba Kineskih železnica, koje izvode radove na izgradnji brze pruge i predala ih policiji.

Proteklih dana zaštitna ograda duž brze pruge bila je nekoliko puta probijena i oštećena i na deonici gde radove izvodi ruska kompanija RŽD Internešenel, kako bi se napravila „prečica“ za prelazak pruge na mestima gde je to strogo zabranjeno i nedopušteno.

Fizička lica za manje prekršaje mogu biti kažnjena i do 100.000 dinara, dok je kazna za prelazak preko pruge na mestima gde to nije dozvoljeno i do 80.000 dinara.

Standardima na prugama za brzine od 200 kilometara na sat predviđeno je postavljanje zaštitnih ograda duž pruge upravo da bi se omogućio nesmetani saobraćaj vozova velikih brzina i kako bi se u najvećoj mogućoj meri sprečile nepredviđene situacije na koloseku.

Pruga je trenutno u režimu probnih testiranja, ali već u martu između Beograda i Novog Sada kreće redovan putnički saobraćaj vozova brzinom od 200 kilometara na sat i zato ovakve situacije mogu da dovedu do tragičnih i nesagledivih posledica, upozorava se u saopštenju.

Bonus video – Brzi vozovi

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar