Foto:Pokret Tvrđava Smederevo

Pokret Tvrđava je došao u posed dokumenta o Proceni rizika od katastrofa u Smederevu, koji je Grad Smederevo usvojio februara 2022. godine. "Reč je o obimnoj studiji koja ima za cilj da sagleda potencijalne opasnosti po stanovništvo i grad u slučaju da dođe do eksplozije usled curenja tečnog naftnog gasa na železničkoj stanici u Smederevu", navode iz "Tvrđave".

Podsetili su da je pre 7 dana iskliznula iz šina kompozicija sa tečnim naftnim gasom u blizini gradskog keja, i da su ozbiljnije posledice sprečene reakcijom vatrogasnih ekipa.

„Široj javnosti u zemlji, a i delu lokalnog stanovništva, potpuno je nepoznata činjenica da se u Smederevu, od 2014. godine nalazi najveće skladište TNG-a u ovom delu Evrope. To je izuzetno opasan, zapaljiv gas koji se iz skladišta (koje je inače podignuto uz niz nepravilnosti zbog čega su pokrenuti i sudski procesi) smeštenog kraj obale Dunava, transportuje trasom železničke teretne pruge, koja prolazi kroz šetalište na smederevskom keju, kao i pored dečijeg igrališta“ navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Kako se navodi, u tim kompozicijama neretko je i po više od 15 vagona ispunjenih gasom, a pomenuta procena rizika je urađena po scenariju za eksploziju kompozicije koju čine tri vagona – cisterne.

„Po tom scenariju, u slučaju da dođe do curenja gasa usled popuštanja sigurnosnog ventila procena, posledica je takva da bi na licu mesta poginulo 10 osoba, 25 bi zadobilo teške povrede opasne po život, a povređenih bi ukupno bilo oko 70. Udarni talas bi uz jaku eksploziju pogodio sve u prečniku od 600 metara što bi značajno oštetilo građevine i infrastrukturu, a materijalna šteta je procenjena na preko 560 miliona dinara“, stoji u saopštenju.

Studija o proceni rizika izrađena je uz saglasnost Sektora za vanredne situacije u Smederevu i u preporukama koje se u studiji daju gradu, eksplicitno stoji da bi transport opasnog gasa odmah trebalo izmestiti iz centra grada.

„Apelujemo na gradske institucije da momentalno zabrane transport gasa kroz centar, jer se građani pribojavaju moguće tragedije, a sva odgovornost je trenutno na institucijama Grada Smedereva. Pokret Tvrđava je u tu svrhu pokrenuo od ponedeljka, 11. aprila i Peticiju za zabranu transporta gasa kroz centar Smedereva, koju je za četiri dana potpisalo više od 1000 građana Smedereva. Peticija će biti predata Skupštini Grada, uz inicijativu za raspisivanje javne rasprave o ovom pitanju“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: Voz cisterna sa gasom iskliznuo sa šina u Smederevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar