Bara Reva protest
Bara Reva protest Foto:BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC

Građani i ekološki aktivisti poslednja dva dana kampuju na području bare Reva kod Beograda, kako bi sprečili kamione da na toj lokaciji ostavljaju građevinski otpad. Džakove tog otpada odneli su i pred Skupštinu grada. I dok je za njih to ekocid, za beogradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine je samo privremeno postrojenje gde može da se odloži zemlja “iz iskopa” i građevinski otpad. Uveravaju da taj otpad nije opasan, iako dokumenta koji to dokazuje zapravo još nema.

Od Beograda ka Krnjači, uz Pančevački put i Dunav, na prvi pogled netaknuta priroda. Sve do ove „fleke“, kako je zovu meštani okolnih naselja. Nekada je i to bila bara Reva i pored ostalog, stanište vidri, prenosi N1.

„Sada je to stanište zatrpano sa osam metara građevinskog mešanog otpada nepoznatog porekla“, kaže Petar Matunović, stanovnik naselja Braće Marić.

N1: Zanimljiva je situacija, ovo se zatrpava, a šume se okolo ne diraju, zbog čega?

Povezane vesti:

„Šume okolo se ne seku, već se živa drveća zasipaju šutom, jer je zabranjeno seći i iznositi ovu šumu bez dozvole, ali ako je zatrpavate ne kršite nijedan poznati zakon, jer niko nije mogao da predvidi takav zločin da neko dođe i da živo drveće zasipa“, objašnjava Matunović.

Zatrpavanje Reve počelo je 2019. godine, priseća se Matunović i podseća da su odmah tada podigli glas protiv ove deponije. Sada misle da moraju biti još glasniji i istrajniji, zbog čega je put Reve krenuo i ovaj borac za za zdraviju životu sredinu:

„Ja volim ove skrivene dragulje gradske administracije, ovim čudom rukovodi Gradska čistoća, mi sve ovo plaćamo i ovo je još jedan od primera uništavanja životne sredine gradske. Ovo je sve iz tog Beograda na vodi, Prokopa, ne znam odakle, to se donosi tu i samo se izbacuje taj otpad“, kaže Dušan Čavić jedan od autora serijala „Marka žvaka“.

A bilo je, u međuvremenu i novih pokušaja, pričaju ekološki aktivisti.

„Bilo je negde pet ili šest kamiona koji su pokušali. Naravno kada su videli da su građani tu, okrenuli su se i otišli. U međuvremenu niko od zvaničnika nas nije udostojio da se pojavi i da nam objasni šta se ovde zapravo radi“, ističe Danijela Nestorović iz UG Kotež.

Zato su aktivisti gradskim vlastima došli pred vrata. I doneli otpad, isti onaj koji kamioni Gradske čistoće ostavljaju u Revi. Gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine oglasio se saopštenjem u kojem u kojem uverava da otpad koji se ovde odlaže nije opasan. Ali, šta je sa pticama iz obližnje šume po čiji opstanak je buka kamiona i te kako opasna.

„Oni će otići tamo gde im je bolje i lepše i izgubićemo jednu ovako lepu vrstu“, kaže Miloš Milenković iz Udruženja Bela čaplja .

N1: Širi krila, da li to znači da oseća opasnost?

„Da, da. Pa oseća da se nešto dešava“.

„Zavod za zaštitu životne sredine je dao neko nelogično objašnjenje da su dali instrukcije i precizna uputstva radnicima Gradske čistoće šta treba da rade u slučaju da naiđu na, recimo gnezdo orla belorepana, meni je to potpuno i zaista sumanuto i apsurdno. Sigurno je da neće voditi računa o takvim stvarima“, naglašava Danijela Nestorović.

Ni o pticama ni o ljudima, zaključuje Petar Matunović. Brine ga što će, ako se ovaj ekocid ne zaustavi, njegovo naselje biti još više izloženo poplavama. Gradska uprava im kaže nije pravila parkove, a sada im i ovo parče prirode uništava.

„I time nam poručuje da smo mi građani koji zaslužuju da žive na granicama deponije“, zaključuje Petar Matunović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar