Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Iako su vlasnici ugostiteljskih objekata dobili obaveštenja o zabrani organizovanog dočeka Nove godine, inspekcisjke službe Grada Kragujevca, najavile su pojačanu kontrolu tokom 31.decembra, kao i 1.i 2. januara. U Sekretarijatu za inspekcijske poslove, našem portalu je potvrđeno, da će tokom tih dana, nadležne inspekcije intenzivirati kontrolu poštovanja svih mera, naročito u poslepodnevnim i večernjim satima.

Ugostiteljski objekti u Kragujevcu su „utihnuli“, jer inspekcije svakodnevno kontroliišu lokale i upozoravaju na odluku Kriznog štaba o zabrani puštanja muzike i poštovanju drugih mera, kaže
za naš portal Vladimir Ristić iz Udruženja ugostitelja Kragujevca.

On dodaje, da njega i njegove kolega, inspekcije svakodnevno posećuju, ujedno najavljujući da će ih kontrolisati i u novogogodišnjoj noći, kao i tokom reprize. Ristić u razgovoru za naš portal kaže da „više nema komentar“ na celu situaciju kroz koju već mesecima prolaze ugostitelji, kratko dodajući da su „ostavljeni na cedilu“.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Ne znam više ni šta da kažem, sve ovo sada prelazi u maltretiranje.Poštujemo sve mere, smanjili smo radno vreme, a brojevi zaraženih su i dalje isti. Pandemija je i u drugim zemljama, gde su naše kolege dobile adekvatne pakete pomoći, dok mi sa druge strane dobijamo samo obećanja i račune koje uredno moramo da izmirujemo“, nezadovoljno kaže Ristić.

Prema odluci Kriznog štaba, restorani i kafići će 31. decembra i 1. januara, moći da rade do 18 sati i to bez „žive svirke“, dok će im posle reprize Nove godine, radno vreme biti vraćeno na 20 sati.

Inspekcija će kažnjavati organizovane proslave

Na dan dočeka Nove godine 31. decembra i tokom prva dva dana 2021. godine, Sekretarijat za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju Grada Kragujevca, u saradnji sa turističkom i sanitarnom inspekcijom, kao i uz asistenciju pripadnika Policijske uprave imaće pojačan nadzor, svih ugostiteljskih objekata, potvrđeno je našem portalu u tom Sekretarijatu.

U združenoj inspekcijskoj kontroli, biće angažovane po dve ekipe, koje će u dve smene ontrolisati radno vreme ugostiteljskih objekata, poštovanje odluke o zabrani muzike, držanju fizičke distance i primeni mera lične zaštite, rečeno je našem portalu.

Za kršenje protivepidemijskih mera koje su trenutno na snazi, inspekcijske službe na licu mesta pisaće prekršajne naloge.

U Kragujevcu je tokom decembra obavljeno 4.398 inspekcijskih nadzora, a tokom novembra i decembra, kada je u Kragujevcu inače zabeležen i najveći broj kovid pozitivnih građana, izrečene su tri novčane kazne za ugostiteljske objekte u visini od 150.000 dinara zbog prekoračenja broja gostiju i nepoštovanja mera o zabrani puštanja muzike.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Takođe, u istom periodu, ugostiteljima i pojedinicima „napisane“ su tri kazne po 5.000 dinara, kao i šest kazni od po 30.000 dinara za nepoštovanje radnog vremena prema Odluci grada Kragujevca.

U Kragujevcu je od 27. juna na snazi vanredna situacija. Od tada je ugostiteljima skraćeno radno vreme, koje se tokom prethodnih meseci menjalo u skladu sa odlukama Republičkog Kriznog štaba.

Vladimir Ristić iz Udruženja ugostitelja Kragujevca, za Nova.rs pojašnjava da su kragujevački ugostitelji, za razliku od ostatka Srbije u „daleko nepovoljnijem položaju“ zbog dugotrajne vanredne situacije na lokalnom nivou, te procenjuje da će početkom 2021. godine u tom gradu, preko 50 odsto ugostiteljskih objekata biti prinuđeno da stavi katanac na svoja vrata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare