Foto: Shutterstock

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije "Mali Div" podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović da bi u rad ginekoloških ustanova u Srbiji trebalo uvesti praksu savetovanja sa psiholozima i psihijatrima i poziva je da taj predlog formalizuje na način koji je u okvirima nadležnosti njenog ministarstva.

Udruženje „Mali Div“ saglasno je i sa stavom pojedinih lekara, ginekologa-akušera, anonimno iznetih u napisima o predlogu ministarke prosvete, da je unapređenje komunikacije zdravstvenih radnika i pacijenata neophodno u svim oblastima, posebno kada su u pitanju bolesti sa mogućim fatalnim ishodom, komplikovane operacije ili roditelji dece sa teškoćama u razvoju.

Svaka 11. beba u Srbiji, odnosno 4.000 godišnje, se rodi prevremeno, a broj prevremeno rođene dece u svetu i Srbiji raste iz godine u godinu zbog sve učestalije prakse vantelesne oplodnje i roditeljstva u kasnijim godinama, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte još

Kao Udruženje koje postoji 13 godina, u komunikaciji sa roditeljima uverili smo se da postojanje lekarskog kodeksa nije dovoljno u svakodnevnoj praksi sa porodiljama, bilo da su u pitanju majke prevremeno rođene dece ili terminskih beba.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar