Foto: M.K./Južne vesti

Pravni tim za odbranu Rupske reke podneo je tri krivične prijave zbog izdavanja dozvole za izgradnju mini-hidroelektrane (MHE) "Besko" u Dadincu kod Vlasotinca, izjavio je danas poslanik Ujedinjenih u Skupštini Srbije Miodrag Gavrilović.

„Do sada smo podneli tri krivične prijave zato što odeljenje za upravu, urbanizam i ekologiju nije uradilo mnoge akte po propisima“, rekao je Gavrilović novinarima ispred opštine Vlasotince, preneo je Jugpres.

On je naveo i da je 19. decembra podneo zahtev da mu se po hitnom postupku, u roku od 48 sati, dostavi sva dokumentacija u vezi sa izdavanjem gradjevinske dozvole za tu MHE, ali da to nije učinjeno i da je to prvi osnov za krivičnu prijavu.

Gavrilović je dodao da su krivične prijave za zloupotrebu položaja odgovornog lica podnete protiv načelnika Opštinske uprave Marjana Stankovića, šefa odeljenja za ubrbanizam, komunalno-stambene i imovinsko-pravne poslov opštine Vlasotince Marinka Djordjevića i urbaniste u tom odeljenju Jelene Krainčanić.

On je kazao i da je podneta krivična prijava protiv privrednog društva „Voter grin enerdži“ (Water Green Energy) iz Kumareva, odgovornog lica i direktora zbog sumnje da „sa umišljajem nisu postupili po Odluci o zabrani izgradnje MHE na teritoriji opštine Vlasotince“.

Naveo je da je firma 15. decembra i pored te odluke bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu otpočela gradnju MHE, čime je učinila krivično delo nepreduzimanje mera zaštite životne sredine.

Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović saopštio je da je Odeljenje za urbanizam, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne poslove danas, pred kraj radnog vremena „dostavilo odgovore Opštinskom veću, u vezi sa rešenjem o gradjevinskoj dozvoli za MHE Besko“.

„Opštinsko veće će nakon novogodišnjih praznika uzeti u razmatranje ove odgovore i sve druge nalaze i dokaze u postupku pribavljanja pomenute dozvole. Javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena“, navedeno je u saopštenju koje prenosi Jugpres.

Taj portal dodaje da su meštani Dadinca 15. dan „na danonoćnoj straži“ u svom selu, gde žele da spreče izgradnju te MHE.

***

BONUS VIDEO – Meštani sela Dadinci protestovali zbog gradnje mini hidroelektrane na Rumskoj reci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar