Foto: Shutterstock/Gojko45

Gotovo dve godine otkako je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) tražila od Komisije za javno-privatno partnerstvo da joj dostavi dokumente o projektima javnog osvetljenja, na osnovu kojih poslove dobijaju firme povezane sa vrhom mađarske i srpske vlasti, oglasio se Poverenik za informacije od javnog značaja, te je Komsiiji naložio da postupi po zahtevu BIRN-a.

Reč je o poslovima vrednim više od 50 miliona evra, plaćenim iz budžeta lokalnih samouprava, a još uvek se ne zna ko ih je inicirao. Odgovor možda stiže u narednim danima, ali u BIRN-u nisu toliko sigurni u to.

Kada je mrak, tu je rasveta, ali podatak kako je gotovo sve tendere za postavljanje uličnog osvetljenja širom Srbije dobila jedna te ista grupa firmi, od novembra 2018. je u mraku. Novinari BIRN-a pokušali su tada od Komisije za javno-privatno partnerstvo da saznaju ko pokreće projekte na kojima gotovo uvek pobeđuje firma povezana sa zetom mađarskog premijera Viktora Orbana.

„Dakle, mađarska firma ‘Elios’ je otvorila svoje predstavništvo u Srbiji i te kompanije počinju da dobijaju poslove zajedno sa srpskim firmama i sa firmom koja je povezana sa Markom Krembelom – koji je bivši poslodavac premijerke Ane Brnabić“, navodi Ana Ćurić iz BIRN-a.

Ćurić objašnjava – reč je o mađarskim kompanijama koje je istraživala Evropska komisija za borbu protiv korupcije, koja je utvrdila sukob interesa i druge nepravilnosti u njihovim poslovima vezanim za javnu rasvetu.

„I kasnije je mađarska Vlada odlučila da vrati EU fondove, koji su korišćeni za te poslove koji su se odvijali na takav način“, napominje ona.

Pokretač sumnjivih partnerstava mogao bi da bude poznat krajem sledeće nedelje, ukoliko Komisija postupi po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja, koji joj je dao rok od pet dana da odgovori BIRN-u.

Ali, prema dosadašnjem iskustvu ne znači da će tako i biti, kaže Ćurić.

„Imamo više postupaka pred Poverenikom za informacije, gde organi vlasti i institucija apsolutno ignorišu naše zahteve i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja“, dodaje ona.

Inače, u konzorcijumu koji je do kraja 2019. pobedio na 22 od 24 tendera za modernizaciju uličnih svetiljki je i firma „Keep Light“, koja je prošlog decembra sa leskovačkom upravom zaključila posao vredan gotovo 900.000 evra.

Prvi čovek Leskovca tada je bio jasan:.

„Svako ko smatra da nije osnovano i da je previše – može sve zakonske mere da preduzme, pa ako postoji nešto suspektno, da i to rešimo“, poručio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

A dok nadležni ne provere ima li šta suspektno u ovim poslovima, započetim još 2016, oni se nastavljaju i za njih se iz lokalnih budžeta izdvajaju milioni evra, napominje novinarka BIRN-a.

Praksa skrivanja informacija postala je svakodnevica, a takvo postupanje ne čudi kad nema sankcija, zaključuje ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar