Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kragujevac je, prema podacima Instituta "Batut", juče sa 316 novozaraženih građana  "iskočio"  kao grad u kome se povećao broj inficiranih u odnosu na prethodni dan i našao se na drugom mestu, odmah iza Beograda, ostavljajući iza sebe veće gradove Novi Sad i Niš. Međutim, kragujevački Institut je u svom dnevnom preseku, kasno sinoć  objavio da je u tom gradu bilo 263 novozaraženih građana, što je za 53 manje u odnosu na Batutov izveštaj. 

Kragujevački Institut za javno zdravlje od početka pandemije na transparentan način svakodnevno izveštava javnost o broju testiranih i novoinficiranih građana na teritoriji grada i cele Šumadije.

Prema ranijim izjavama direktora tog Instituta, dr Dragana Vasiljevića, neretko se dešava da se dnevni izveštaji koje objavljuje „Batut“ i rezultati dobijeni u kragujevačkom institutu ne poklapaju, jer  te ustanove rade presek u različitim terminima.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je podsetio da „Batut“ svoj presek objavljuje u 15 sati, dok Institut  podatke obrađuje na kraju radnog dana i pravi izveštaj na osnovu celodnevnih rezultata.

Vasiljević je za naš portal pojasnio da ovo nije prvi put da se rezulati ne poklapaju, ali veruje da su u konačnom zbiru svi rezultati isti.

„Mi u Institutu sačekamo da obradimo sve uzorke koji su uzeti u toku jednog dana, kako bismo dobili tačan broj zaraženih za 24 sata i ja čvrsto stojim iza svih brojeva koje objavimo. Moje jedino objašnjenje za nepoklapanje brojeva sa Batutom, je u tome, da oni zbog svog preseka u 15 sati sabiraju rezultate od prethodnog popodneva i podatke koji su obrađeni u toku tekućeg dana do 15 sati i tu  verovatno dolazi do nepodudaranja“, precizirao je dr Vasiljević.

Kragujevac skoro dva meseca žarište

Nije tajna da se Kragujevac od oktobra bori sa povećanim brojem novoinficiranih građana i da  u tom gradu epidemija ne jenjava. Procenat novozaraženih na dnevnom nivou već nedeljama se kreće od 25 do 35 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih. U ciframa, to je od 250 do 350 zaraženih osoba u toku dana.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

 

Od prošle nedelje, u Kragujevcu su otvorene još dve nove kovid ambulante, jedna samo za decu školskog uzrasta i druga za odraslu populaciju, tako da sada Kragujevčani sa respiratornim simptomima na preglede i testiranje na Covid 19 odlaze u četiri zdravstvene ustanove.

Povećanjem zdravstvenih kapaciteta za pregled građanja sa simptomima koronavirusa, povećan je i broj testiranja na dnevnom nivou.

Broj pregleda i pozitivni rezultati za sedam dana 

U Šumadiji je od početka pandemije testirano 53.843 uzoraka, od kojih je 15.497 bilo pozitivno.  Od tog broja, najviše pozitivnih rezultata je u Kragujevcu 11.662, što je oko 20 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih od marta ove godine.

Kragujevački Institut za javno zdravlje, kao jednu od najznačajnijih mera za sprečavanje širenja virusa,  svakodnevno otkriva i prati kontakte novozaraženih osoba, koje  upućuje u kućnu samoizolaciju.

Prema najnovijim podacima, na teritoriji Šumadije, mere kućnog karantina izrečene su za 7.151 osobu, a samo u Kragujevcu trenutno je u izolaciji  oko 6.500 građana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare