Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" najavilo je za danas od 15 sati veliki protest ispred Ministarstva finansija i privrede. Kako je najavljeno, oni koji zbog epidemiološke situacije učestvuju vozilima kreću u 14 časova ispred SIV 3 i u koloni stižu na isto mesto, zbog čega se očekuju saobraćajne gužve.

Privrednici protestuju zbog teške situacije u koju su dospeli zbog posledica kovid krize i činjenice da država nije adekvatno reagovala na tu krizu kada je reč o merama i podršci privrednicima.

“Dolazimo zato što deset meseci nije umanjen niti otpisan ni jedan porez, doprinos, taksa ili naknada, a prihodi su usled mera smanjeni čak i do 100  odsto. Zato što se usred krize, umesto mera pomoći, uvode novi parafiskalni nameti kao što je eko-taksa u iznosu od 5.000 do dva miliona dinara, za koju je opšte poznato da ne ide za ekologiju. Zato što se usred krize naplaćuje porez unapred u vidu akontacije poreza na dobit, pod pretnjom blokade računa”, poručili su privrednici pozivajući sve domaće preduzetnike i privrednike da se priduže ovom protestu.

Povezane vesti:

Privrednicima, kako ističu, Sokoj naplaćuje fakture i preti blokadama računa onim objektima koji usled donetih mera uopšte nisu radili.

„Usred krize sprema se još jedan trošak pod izgovorom ‘modernizacije fiskalizacije’ koja nema veze sa suzbijanjem crnog tržišta kao što je izneto u javnost. Takođe, privredna komora Srbije traži članarinu za nepostojeće usluge četiri godine , a ne postupa po zakonu jer svoje članstvo ne saziva na godišnju skupštinu na kojoj članstvo ima pravo da razreši rukovodstvo. U privatnom sektoru zaposleni gube radna mesta svaki dan, a javni sektor diže plate“, ukazuju u ovom udruženju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Oni podsećaju da država nema novca za naknadu troškova devastiranoj privredi, ali se ima za “prečišćivače vazduha po sto puta većoj ceni od tržišne”.

Najavili su da će na protestu biti veliki broj građana.

„Biće nas mnogo. Bićemo glasni. Potrudićemo se da nas ovog puta još bolje i čuju i vide. Da shvate zašto smo tu i od čega nećemo odustati”, poručili su iz Udruženja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare