Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Posle višemesečne pauze, od danas su ponovo otvoreni bioskopi i pozorišta, a moguća je poseta i domovima za stare uz prethodnu najavu.

Od ove nedelje ponovo je dozvoljeno održavanje kulturnih događaja i na otvorenom prostoru i u zatvorenim salama do 500 ljudi, uz poštovanje ranije predloženih preventivnih mera za sprečavanje širenja koronavirusa. To je dogovoreno na sastanku predstavnika ustanova kulture sa predstavnicima Vlade Srbije, a dogovor je u petak potvrdio Republički krizni štab.

Pozorišta i bioskopi ponovo će moći da prime publiku, a kako je u petak najavila zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Daria Kisić Tepavčević, do danas bi te ustanove trebalo da budu oćišćene i dezinfikovane, s obzirom na to da nisu radile duže vreme.

Član Kriznog štaba Predrag Kon ranije je objasnio da se mogu otvoriti samo ona pozorišta i bioskopi koji mogu da obezbede tražene uslove.

U dopunjenoj Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida 19 navodi se da je prilikom održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja u zatvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno, i to tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.

Kada se javni kulturno-umetnički događaj održava na otvorenom prostoru, takođe je dozvoljeno prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno tako da se između posetilaca održava distanca od najmanje jedan i po metar, uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.

Ponovo su dozvoljene i posete domovima za stare, od 10 do 18 časova, ali uz prethodnu najavu.

„Posete moraju da se sprovode kontrolisano. Osoblje doma dovodi i sprovodi u dvorišne prostorije posetioce, ukoliko je loše vreme ne treba obavljati posetu. Posete će trajati oko 15 minuta, ali će biti češće“, izjavio je u petak Kon, najavljujući relaksaciju mera.

Ipak, epidemiolozi su upozorili da je virus i dalje prisutan i da bi epidemija ponovo mogla da se razbukti, jer se preporuke sve manje poštuju, a ljudi sve manje nose maske, te da je važno da se građani ne opuštaju i poštuju donete mere i preporuke.

Prema podacima koji su saopšteni juče, u odnosnu na dan ranije, 109 osoba je novozaraženo od 6.939 testiranih. Preminule su još tri osobe, a na respiratorima se nalazi 46 pacijenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare