Foto: N1

Ne treba praviti paniku, škole su se spremale za početak školske godine, a i po anketama vidimo da i deca i nastavnici i roditelji žele da započnu školsku godinu zajedno, rekla je za N1 Nevenka Kraguljac iz Pedagoškog društva Srbije. Učiteljica Vesna Jerotijević kaže da će početak ove školske godine biti kao i u školi šaha, koja ima svoja tri pravila – strpljivo, strpljivo i strpljivo, dok će za školsku godinu to biti – pažljivo, pažljivo, pažljivo.

Jerotijević kaže da će nastavnici morati da upozore đake, i pogotovo prvake, da obraćaju pažnju na fizičku distancu.

„Ali i da ih naučimo da to ne znači i društvenu distancu. Moraju da ostvare period socijalizacije, posebno u prvom razredu, ali će to biti ove godine na specifičan način i zato moramo biti strpljivi sa decom u tom uzrastu“, rekla je ona u „Temi jutra“ na N1.

Kraguljac je rekla da đaci sada svi žele da se vide i da se druže. „Sada ulaze u pubertet i adolescenciju, oni veoma čekaju da krenu da bi se videli i družili u školi“.

Pročitajte još:

Kako je ocenila, ovog početka školske godine jeste sve novo, ali u uslovima u kojima se nalazimo jeste i rešenje.

„Bolje je da krenu u školu i to organizovano, da imaju zajednički program, koji je jednak za sve u Srbiji, i ovo jeste rešenje u trenutnoj situaciji“, dodala je.

Kraguljac kaže da roditelji treba da veruju školama i nastavnicima, i da će škole učiniti sve da deca mogu što duže da idu u školu, a da roditelji treba da budu i partneri u obrazovanju i vaspitanju dece.

Jerotijević se složila da deca jedva čekaju da krenu u školu i da se vide. Dodala je i da će nastavnici dužnu pažnju posvetiti ponavljanju gradiva.

Ona je rekla da će prosvetni radnici podneti kompetan teret duplog rada u nastavi jer će prvo morati da rade sa jednom grupom, pa kad oni odu sa drugom grupom, ali – ne sa manje entuzijazma.

„Ono što će biti poseban izazov je moguća epidemija sezonskog gripa koji se može očekivati i u prvom semestru“, istakla je.

Gošće su se složile da očekuju saradnju roditelja kada je u pitanju provera zdravlja dece.

Apelovale su na roditelje da sačuvaju sve tako što će kontaktirati pedijatra u slučaju potrebe i neće dovoditi dete koje nije potpuno zdravo u školu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare