Mirjana Jovanović i Mirko Popović Foto:Nova S

Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole i Mirko Popović iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu govorili su u emisiji "Među nama" o zagađenju u Srbiji i da li je deo rešenja tog problema u građanskom aktvizmu.

Termoelektrane „Nikola Tesla“ našle su se na devetom mestu na listi najvećih zagađivača sumpor-dioksidom na svetu, dok se Srbija sveukupno našla na 18. mestu, pokazuje poslednji izveštaj Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) i organizacije „Grinpis“. Država deluje da je i dalje bez rešenja za problem zagađenja, a stručnjaci kažu da je situacija alarmantna.

Na pitanje da li ga iznenađuje izveštaj CREA i Grinpisa da iznad Srbije nije ni jedna zemlja EU, a među 25 zemalja koje su označene kao najveći emiteri sumpor-dioksida u vazduh, od zemalja članica EU, našla se samo Bugarska, Popović je rekao da ga sa jedne strane to ne iznenađuje, a da je sa druge strane potrebno staviti par „ograda“ u vezi sa izveštajem i metodologijom.

„Taj izveštaj treba uzeti sa određenim rezervama, po emisijama sumpor-dioksida teško da se Srbija može porediti sa Kinom i Indijom. To ne znači da termoelektrana ‘Nikola Tesla nije jedan o najvećih zagađivača u Evropi, naravno da jeste i to ne znači da Srbija sprovodi sve što je potrebno u zaštiti životne sredine“, istakao je Popović.

Jovanović je ukazala da su ti podaci u izveštaju CREA potpuno alarmantni i da nam je sada potrebna konkretna akcija.

Prema njenim rečima, preko tri miliona građana u Srbiji diše prekomerno zagađen vazduh.

O čemu su još govorili Mirjana Jovanović i Mirko Popović pogledajte u video prilogu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar