Krizni štab Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa počela je oko 16 sati u Palati Srbija. Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se da Štab izađe sa konačnom odlukom vezanom za rad škola od 1. septembra.

Sednici prisustvuju i predstavnici pedagoških organizacija, ali i premijerka, nakon čijeg dolaska je i počela sednica.

Četiri „tačke dnevnog reda“

Časovi 45 minuta, nema deljenja đaka

Sudeći prema najavama resornog ministra Branka Ružića i epidemiologa Predraga Kona, đaci će se vratiti u školske klupe od 1. septembra. Prema informacijama koje su pojavljivale u medijima, školska godina će početi 1. septembra, a đaci će se vratiti u klupe i neće biti deljenja odeljanja kao što je to bio do sada slučaj. Časovi će trajati 45 minuta.

Ideja je da đaci ukoliko epidemiološka situacija ne bude izuzetno nepovoljna idu u školu, kao što je to bilo pre pandemije, a ukoliko se stanje pogorša, vratiće se na neki model kombinovane nastave i to samo za one delove zemlje koji predstavljaju žarišta.

Struka za uvođenje kovid propusnica

Medicinski deo Kriznog štaba, ali i struka sve češće otvaraju mogućnost za uvođenje kovid propusnica koje su na određeni način primenjivale na Egzitu i drugim festivalima. Simpatije prema ovom modelu borbe protiv pandemije izneo je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek koji je objasnio da u tom slučaju neće biti nikakvih diskriminacija.

#related-news_1

Slične ocene dao je i doktor Predrag Kon koji je istakao da je alternativa uvođenju eventualnih kovid propusnica skraćivanje rada ugostiteljskih objekata i tržnih centara. Za sada nije poznato kakvi su modaliteti kovid propusnica i za šta bi one važile, ali sudeći prema najavama medicinskog dela štaba njihova upotreba uopšte nije daleko od realizacije.

Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i prosvetara

Nedeljama stručnjaci upozoravaju da je nemoguće da zdravstveni radnici ne budu vakcinisani protiv koronavirusa. Najpre, oni time omogućavaju da virus i dalje bude u cirkulaciji, ali i daju loš primer ostalim građanima koji postaju još više nepoverljivi prema imunizaciji. Bilo je i slučajeva poput bolnice u Pančevu gde su zdravstveni radnici praktično morali da se vakcinišu nakon odluke rukovodstva.

Krizni štab Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Doktor Predrag Kon, član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, ukazao je da je veoma bitno da određene kategorije ljudi, pre svega zdravstveni radnici i stariji sugrađani, obavezno budu vakcinisani.

„Često pominjem primer Obrenovca. Kada je bila poplava u Obrenovcu građanima je bio zabranjen povratak kućama sve dok nije izvršena sanacija. U tom slučaju je sloboda kretanja suspendovana zbog zdravlja ljudi. Isto je i sa korona virusom. Imamo sutuaciju da neko ko nije vakcinisan može nenamerno da kontaminira veći broj ljudi, mislim na profesije koje obavljaju tu vrstu posla, kao npr. zdravstveni radnici. Kada je javno zdravlje u pitanju, kada je ono ugroženo, onda tu nema diskusije“, rekao je Kon.

Skraćivanje rada ugostiteljskih objekata

Malo je verovatno da će doći do novih restrikcija na polju uslužnih delatnosti. Iako je dnevno u Srbiji zaraženo oko 1.500 ljudi, deluje da još uvek Krizni štab neće posegnuti za ovako radikalnim merama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će zamoliti epidemiologe da donesu što blaže odluke budući da moramo da naučimo da živimo sa koronom.

„Ali moramo da radimo, jer bez toga kako da povećamo plate i penzije? I strašno se nerviram zato što, šta god da zatvorimo…kako da ostavimo put bez asfalta. Ne mogu ti ljudi da drže masku i da izbacuju asfalt“, rekao je Vučić i ponovo zamolio ljude da se vakcinišu.

Bonus video: Ugostitelji u strahu od pooštravanja mera i zatvaranja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar