Krizni štab Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa počela je nešto posle 15.30 sati u Vladi Srbije. Na stolu pred lekarima i političarima nalazi se odluka o produženju raspusta za đake u Srbiji, počevši od 8. novembra, i predlog o produženju važenja kovid propusnica od 17h do 01h, ili - 24 sata.

Kako je Nova.rs i najavljivala, produžavanje jesenjeg raspusta za sve đake biće glavna tema. Raspust bi, prema predlog Tima za koordinaciju škola, trebalo da počne 8. novembra. Prema zvaničnom kalendaru, jesenji raspust trebalo je da počne 11. novembra. Lekari iz Kriznog štaba ranije su za Nova.rs rekli da bi duži jesenji raspust mogao da pomogne tome da se virus koliko-toliko zauzda. Članovi Kriznog štaba smatraju da bi duži jesenji raspust mogao da pomogne suzbijanju virusa.

„Duži raspust može da ima efekta ako bi se roditelji i đaci ponašali u skladu sa merama“, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

Osim toga, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon rekao je danas da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

„Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih“, poručuje Kon.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare