Krizni štab Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana. Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih, poručuje Kon.

Predrag Kon navodi da Medicinski deo Kriznog štaba insistira da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude doneta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenje kontakata i izvan škola.

„Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole“, poručuje Kon za RTS.

„To je ono što smo od početka tražili – to je da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade objekti samo za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom“, dodaje on.

Smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

„To bi kao što smo ranije govorili trebalo da ide nakon deset dana zatvaranja da bi se obezbedilo da se to potpuno kontroliše“, navodi Kon.

Ukazuje da je sada već uhodano važenje kovid propusnica od 22 sata i da razmišljanje da se pređe na 24 sata je potpuno logično.

„To je ono što ja očekujem da će danas ozbiljno da se raspravlja, jer mi ne možemo da očekujemo ozbiljne rezultate ako ne zatvorimo i jednu i drugu stranu“, poručuje Kon.

Ističe da bi produženje raspusta trebalo da ide sa zatvaranjem na deset dana i da ne zna da li će to biti usvojeno, ali da će Medicinski deo Kriznog štaba to tražiti.

„Mi na tome insistiramo, jer jedino tako će moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih posle tih desetak dana. U ovom trenutku sama mera zatvaranja škola može da da neki rezultat, ali on će biti daleko manje efikasan i vidljiv bez svih mera zajedno“, objašnjava Kon.

Ako se produži rasput, a ne bude uvedeno ograničeno radno vreme, to će dovesti do brojnih putovanja.

„Jasno je to, ali brojna putovanja sa eventualnom 24-časovnom kovid propusnicom je jedna priča, a druga je bez toga. Drugo, sve ovo vreme koje se dobija tih desetak dana neće imati nekog efekta ozbiljnijeg osim tog pada koji je značajan ako ne povećamo vakcinaciju“, naglašava Kon.

Za raspust kaže da je gotovo potpuno uveren i da tu nema nikakve dileme da će odluka o tome biti doneta.

„Što se tiče ovih odluka koje se tiču kovid propusnica od 24 sata i eventualnog skraćenja radnog vremena deset dana – u Medicinskom delu Kriznog štaba postoji jedinstvo, čak i šire od toga, iz Ministarstva zdravlja postoji saglasnost, videćemo na sednici kako će se to prodiskutovati“, navodi Kon.

Na pitanje koliko bi efekta imalo samo produženje raspusta, Kon kaže da smo imali efekte takvih mera kada je grip u pitanju i one su se pokazale da bi mogle da daju rezultate.

„Neki pokazatelji iz sveta pokazuju da bi mogao da se očekuje neki efekat, ali u našoj situaciji preko nadzora iz školskih uprava je jasno da se zaražavanje dešava uglavnom petak ili subota, a ispoljavanje simptoma u utorak ili sredu“, navodi Kon.

„Tačno se vidi taj pik i porast koji kada se ispita na nivou svake opštine posebno, uglavnom se nalaze proslave 18. rođenadana, eventualno neke druge proslave gde je posle toga virus ušao u škole i dolazi do stvaranja manjih klastera i onda se vraćao nazad u porodice“, dodao je Kon.

Naglašava da smatra nepotpunom meru isključivo zatvaranja škola.

Na pitanje vide li se efekti kovid potpusnica koje važe od 22 sata, Kon ističe da za sada to ne može da se kaže.

„Mi imamo već sedmu nedelju brojeve između 6.000 i 7.000, eventualno retko neki dan padne ispod 6.000. Prosečno kada gledate vidite da je to iz dana u dan preko 6.000. Tako da se ozbiljno ne vide te mere i nije došlo do nekog pada i nije se iskreno da vam kažem ni očekivalo“, poručuje Kon.

Kada je reč o primanju buster doze i četvrtoj dozi vakcine, Kon kaže da je to samo za imunodeficijentne pacijente.

„To su oni koji imaju iz bio kog razloga oslabljen imunitet ili su pod određenim terapijama koje obaraju imunitet ili su transplantirani ili na hemodijalizi. To su osobe kod koje se ubacuje još jedna doza treća 28 dana nakon prve dve doze i posle toga treba da prođe pet meseci da dobije četvrtu dozu“, dodaje Kon.

Govoreći o tome koliko smo blizu odluke da se vakcinišu deca iznad pet godina, kaže da još nije doneta kod nas, ali da je u svetu odobrena za upotrebu.

„Odobrenje za upotrebu će svakako stići i do nas. Pitanje je prepruke i ona će isključivo biti preporučena, ono što je jako značajno da se shvati da izbor vakcina ili zaražavanje ostaje na roditeljima i na pedijatrima. Koliko se vidi obolevanje se spušta u dečji uzrast, ne očekujem da će tu nešto značajno da se promeni odjedanput, ali svest o značaju vacinacije se postepeno vraća“, navodi Kon.

Naglašava da ne možemo odjednom da promenimo shvatanje i strah od vakcina.

„To mora uporno da se radi i neprekidno da se obajšnjava da izbor da bude zaražavanje je daleko manje rizičniji nego izbor vakcinacija“, rekao je Kon i dodao da su istraživanja pokazala da su vakcine pouzdane, sigurne i bezbedne.

Bonus video – Prva noć kovid propusnica u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)