Klinika za opekotine Kliničkog centra Foto:Nova.rs

Zdravstveni radnici na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), zahtevaju hitnu smenu direktora prof. dr Milana Jovanovića, koji je na čelu ove bolnice već 12 godina. Zaposleni ga optužuju za mobing, zloupotrebu položaja, brojne pretnje, urušavanje i degradiranje ove prestižne medicinske ustanove, zbog čega, kako saznajemo, spremaju i tužbu.

“Tražimo smenu direktora prof. dr Milana Jovanovića i odlazak u penziju doktorke B. Ć”, stoji u dopisu u koji smo imali uvid, a koji su zaposleni u ovoj bolnici, kako piše, poslali na više adresa, među kojima je Ministarstvo zdravlja, Lekarska komora Srbije, Medicinski fakultet BU, Uprava UKCS.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naime, osim smene direktora, osoblje bolnice zahteva da dr B. Ć, koja bi po godinama staža trebalo da ode u penziju, kako kažu “na proleće 2024.”, ne bude produžen radni odnos. U pitanju je zamenica direktora, koja je i načelnica Odeljenja za opekotine, u kojem, tvrde zaposleni, niko ne želi da radi, samo zbog loših odnosa sa njom.

Klima straha

“Direktor nikako da shvati da Klinika nije njegova privatna svojina”, naglašavaju zaposleni.

“Suočavamo se sa nizom ozbiljnih problema koji direktno utiču na kvalitet pružanja zdravstvene usluge i na radne uslove osoblja. Zbog nedelotvornosti direktora i njegove zamenice, došli smo u situaciju da se suočavamo sa nehumanim uslovima rada, nedostatkom podrške i klimom straha”, kaže za Nova.rs jedna od medicinskih sestara ove bolnice, koja je zamolila da ostane anonimna.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osoblje tvrdi da su se direktor i njegova zamenica, tendenciozno borili da Klinika ostane u staroj zgradi, kako bi nastavili da kontrolišu i mobinguju lekare i ostale kolege.

“Postojao je snažan otpor direktora klinike i dr B. Ć, da nas ne sele u novu zgradu. Ostali smo zato u starom objektu kako bismo, po njihovoj želji, izbegli direktnu upravu Kliničkog centra Srbije u novoj zgradi. Ovde mogu da nastave da vrše teror nad nama do daljeg”, kaže sestra koja je govorila za naš portal.

Klinicki centar Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Preseljenje u novu zgradu bila je jedina šansa za bolje uslove rada za osoblje i lečenja za pacijente. U prilog tvrdnjama o neuslovnim prostorijama za negu obolelih sa opekotinama, zaposleni su nam dostavili fotografije iz bolnice.

Buđ i prljavština

“Uslovi su katastrofalni, što smeta pre svega pacijentima, a onda i nama, koji smo tu svaki dan. Jedan toalet koristi čak 27 pacijenata. Prljavština, vlaga i buđ na zidovima otežava nam rad i stvara nehumane uslove za sve prisutne. Osoblje je prisiljeno da se presvlači u hodniku zbog nedostatka odgovarajuće svlačionice. Postoji samo jedna za sestre sa odeljenja i poluintenzivne nege, koja je potpuno neadekvatna za upotrebu”, priča naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Hodnici su nalik na filmove strave i užasa, kažu lekari specijalisti, koji su takođe zamolili za anonimnost.

Pročitajte još:

“Jedan koji vodi od odeljenja klinike do ambulante prepun je starih kreveta, čime stvara nebezbedno okruženje. Prošle godine, jedna koleginica je tokom zbrinjavanja ambulantnog pacijenta, prošla kroz prenatrpani hodnik i ozbiljno se povredila. Rasekla je nogu o stari krevet, što je zahtevalo hitno šivenje”.

Pored sveopštih loših uslova na Klinici, osoblje ističe da je direktor pokazao nesposobnost u rešavanju brojnih problema.

Klinika za opekotine Kliničkog centra Foto:Nova.rs

“U jednom trenutku odlučio je da zatvori ceo sprat Odeljenja plastične hirurgije i da ga spoji sa Odeljenjem poluintenzivne nege. Kao rezultat, sada na jednom odeljenju imamo dve glavne sestre i dva načelnika, dok radnici obavljaju isti posao sa različitim koeficijentima već osam meseci. Uprkos udruženim naporima medicinskih sestara i tehničara da se obrate direktoru UKC Srbije, ostali su bez odgovora”, objašnjavaju zaposleni.

Pretnje otkazima

Spajanje odeljenja usledilo je kao “rešenje problema” deficita medicinskih sestara.

“Do pre osam meseci, radnici odeljenja i poluintenzivne nege bili su preopterećeni jer su morali da ostavljaju po 20 pacijenata u sobama bez nadzora, kako bi mogli da zbrinjavaju ambulantne pacijente, jer je radila po jedna sestra u dežurstvu. Da bi rešio ovu situaciju i osigurao da ležeći pacijenti ne ostaju neobezbeđeni, direktor je odlučio da spoji ova dva odeljenja. Na taj način, jedna sestra u dežurstvu bi išla u ambulantu, dok bi druga ostajala na odeljenju. Radnici su tražili pismeno od direktora da im izda odlazak u ambulantu, jer to nije obavezno po ugovoru. Preko glavne sestre klinike, on je međutim pretio da će dati otkaz prvom radniku koji odbije da se priključi dežurstvu u ambulanti”, naglašavaju lekari.

Klinika za opekotine Kliničkog centra Foto:Nova.rs

Uprava klinike je ignorantska i bezobzirna prema radnicima, naglašava ona, dok opisuje neadekvatnu higijenu koja može dodatno ugroziti zdravlje obolelih.

“I pored nedostatka odgovarajućeg kupatila za kupanje ležećih pacijenata sa teškim opekotinama, dr B. Ć. osoblje vraća u srednji vek, primenom prakse kupanja pacijenata u previjalištu, bokalima bez slivnika. Ovo ne samo da predstavlja nazadovanje u medicinskim standardima, već stvara nepodnošljive uslove za rad, u kojima je osoblje primorano da se suočava sa barama prepunim krvlju. Ovakva nehumanost i nedostatak osnovnih higijenskih uslova su neprihvatljivi i zahtevaju hitno rešenje!”.

Klinika za opekotine Kliničkog centra Foto:Nova.rs

Prema rečima zaposlenih, direktor preti otkazima, razgovor sa njim je nezamisliv, a osoblje pogrdno naziva “neradnicima i potrošnom robom”.

Umesto ugovora za stalno, ostao bez posla

Nakon što je Nova.rs pisala o Nikoli Trailoviću, medicinskom tehničaru koji je bio angažovan u Kovid bolnici Batajnica tokom pandemije, ali mu ugovor nije produžen, pa je preko konkursa zaposlen na određeno u Klinici za opekotine, gde mu takođe nisu produžili ugovor, mobing i maltretiranje zaposlenih samo se pogoršalo. Trailovića su, naime, optužili da organizuje proteste zaposlenih i ostavili ga bez posla, iako je Vlada RS donela Zaključak o stalnom radnom odnosu za medicinsko osoblje angažovano tokom kovida.

Nikola Trailović angažovan u kovidu Foto:privatna arhiva

Trailović je za naš portal izjavio da ga je zamenica direktora i načelnica Odeljenja za opekotine B. Ć. zaključala u jednu prostoriju i vršila pritisak, glumeći inspekcijski nadzor. Tražila je od njega da otkrije ko je negativno pričao o klinici za medije prošle godine i ko predvodi protest osoblja. Naglasila je, istakao je on, da ako joj ne kaže, neće mu biti produžen ugovor. Trailović, međutim, nije podlegao pritisku, koji je, kako je rekao, trajao čak 40 minuta, zbog čega mu nisu produžili ugovor.

U poslednjih pet godina, na Kliniku je primljena samo jedna medicinska sestra na neodređeno, dok je desetak ljudi dalo otkaz ili im ugovori nisu produženi.

Foto:privatna arhiva

Prema našim saznanjima, veliki deo medicinskog osoblja ove ustanove, planira pokretanje tužbe protiv direktora prof. dr Milana Jovanovića i načelnice Odeljenja za opekotine dr B. Ć.

Na naša pitanja o stanju na Klinici za opekotine, ali i o brojnim optužbama zaposlenih, direktor prof. dr Milan Jovanović, nije odgovorio do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Užasno stanje klinike za endokrinologiju KC Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare