Probudi se/Printscreen

Ivana Čolović Čalovski iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, gostujući u jutranjem programu Nova S, rekla je da trebalo ranije otpočeti sa masovnim testiranjem na koronavirus, ali da niko u svetu nije bio u potpunosti spreman na epidemiju. Ona je dodala da je zahvaljujući BCG vakcini protiv tuberkuloze, smrtnost u našoj zemlji bila deset puta manja u odnosu na zemlje gde ova vakcina nije obavezna.

Objašnjavajući šta predstavlja testiranje na antitela i kako se ono sprovodi, Čolović Čalovski je istakla da je reč o “brzim testovima”, čija je pouzdanost do 70 odsto.

“Mi ne možemo da dijagnostifikujemo da li trenutno neko ima koronu, ali možemo da ustanovimo da li su je imali na osnovu antitela. Postoje dve klase antitela. Prva se javljaju dve do tri nedelje nakon bolesti, nakon čega ‘padaju, a onda se pojavljuju druga, koja se stvaraju šest do osam nedelja nakon bolesti. Ona se zovu ‘memorijska antitela’ i predstavljaju dokaz da smo se sreli sa određenim mikroorganizmom, u ovom slučaju sa koronom”, kazala je ona.

Ona je rekla da su male verovatnoće da neko ima antitela, a da nije preležao koronu:

“Lažno pozitivni rezultati su veoma retki”.

Čolović Čalovski je navela da je zahvaljujući BCG vakcini za tuberkulozu, koja je obavezna za svako novorođenče u Srbiji, deset putanja manja smrtnost u našoj zemlji u odnosu na one gde je ova vakcina prestala da bude obavezna.

“Očigledno da ona značajno doprinosi borbi našeg imunog sistema protiv virusa. Evidentna je razlika između zemalja koje su zadržale ovu vakcinu u odnosu na one koje nisu”, ističe ona.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je nakon dva negativna testa na koronu ranije bilo moguće otpustiti pacijenta, ona je istakla da je uzimanje uzoraka veoma specifičan postupak, ali da je PCR tehnologija veoma dobra.

“Na ovako širokom testiranju, vi morate da imate instrumente. To je maltene nemoguće sprovesti u ovakim situacijama. Samo uzorkovanje može da smanji osetljivost metode. S druge strane, kod pacijenata kod kojih se virus spustio na pluća, može se dogoditi da virus ne bude registrovan, ako se uzorak uzima iz nosa. Test to ne može to da pokaže i on ispada negativan, a vi imate pacijenta sa ozbiljnom kliničkom slikom”, kazala je ona, dodajući da nije u pitanju greška, već da je reč o takvoj vrsti uzorkovanja.

Neminovno je da se virus iznova javlja

Čolović Čalovski je rekla da je neminovno da se koronavirus iznova javlja. Kako kaže, on neće nestati i zbog toga je važno da ljudi nauče da žive sa njim.

“Mi samo moramo da naučimo da živimo sa tom situacijom i da kontrolišemo svako novo žarište, da nam se ne bi javila veća”, istakla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare