dr Dragan Martinović Foto:privatna arhiva; printscreen/twitter/DaZivimSan

Brojne komentare na društvenim mrežama izazvalo je obaveštenje iz bolnice u Sremskoj Mitrovici, Službe za očne bolesti, na kojem se ističe da pacijenti koji dolaze na oftalmološki pregled u očnu ambulantu moraju imati potvrdu o vakcini i revakcini, pi-si-ar test na koronavirus, ne stariji od 48 sati, ili brzi antigenski test.

U obaveštenju, koje je potpisao načelnik Službe za očne bolesti doktor Dragan Martinović, se navodi da je ta odluka doneta kako bi se zaštitilo zdravlje pacijenata i zaposlenih.

„Ovo je moja odluka, da bih zaštitio zdravlje pacijenata koji čekaju na pregled u čekaonici, zdravlje zaposlenih i svoje zdravlje od neodgovornih osoba koje ne žele da se vakcinišu. Uostalom, osobe koje ne žele da se vakcinišu se razumeju u vakcine bolje od svetskih naučnika, znaju sve o svetskoj zaveri, tako da se verovatno razumeju i u oftalmologiju“, navodi se u obaveštenju koje je potpisao doktor Martinović.

RTS-u je u pisanom odgovoru potvrđeno da je obaveštenje uklonjeno.

„Kada je reč o medijskom obraćanju, prema Statutu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, izjave daje isključivo direktor ili lice koje direktor ovlasti. Lični stav ne može biti stav ustanove. Obaveštenja ne može niko dostavljati u svoje ime na uvid javnosti ukoliko nije odobreno i potpisano od strane direktora. Obaveštenje doktora Martinovića je uklonjeno, a direktor će, u skladu sa svojim ovlašćenjima, izreći opomenu“, navodi se u odgovoru RTS-u.

Podsetimo, doktor Martinović obavestio je pacijente da da neće pregledati one koji nemaju dokaz da su negativni na koronu ili da su vakcinisani.

Za Nova.rs doktor Martinović kaže da su obaveštenje fotografisali antivakseri, ali i da mu je drago što su ga objavili, jer svi treba da znaju kako da se ponašaju kada dolaze u bolnicu u vreme pandemije.

„Na nama lekarima je da prosvećujemo ljude i da ih nečemu naučimo. Ljudi očigledno ne znaju da je država propisala da prilikom prijema u bolnicu svako prethodno mora da uradi PCR ili antigenski test, ili da donese potvrdu da je vakcinisan. Na taj način se štite svi zaposleni, ali i pacijenti. Zbog čega bi mi zdravstveni radnici, lekari, medicinske sestre, spremačice u bolnici, bili diskriminisani, u odnosu na ostale. Mi moramo da se vakcinišemo, a drugi ne moraju. Ako smo mi vakcinisani jer je to naša obaveza i dužnost, onda to očekujem i od svih ostalih“, naglasio je dr Martinović za Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare